Munkegårdsskolen: Stramt system med plads til trivsel

Skole

800
© Per Munkgaard Thorsen (Arkitekturbilleder.dk)
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Med sine mange lysindfald og adgang til gårdhaver satte Munkegårdsskolen blandt andet fokus på elevernes trivsel. I dag betragtes den som et af Arne Jacobsens mesterværker – som tilmed undervejs har fået sublim restaurering og en tilbygning tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter.

I slutningen af 1940’erne og starten af 1950’erne blev der bygget mange folkeskoler i Danmark. På det tidspunkt herskede en øget forståelse for nødvendigheden af barnets fysiske trivsel og velvære, og inspireret af blandt andre engelske forbilleder så den lave skole i ét plan lyset i begyndelsen af 1950’erne.

En af de første danske etplansskoler

Munkegårdsskolen er tegnet af den danske arkitekt Arne Jacobsen. Den er en af de første danske etplansskoler. Skolen består af en række enetages bygningsstokke, der forbindes af tværgående glasgange til et netværk. Nettets masker er atriumgårde, som hvert klasseværelse har direkte adgang til.

Fagklasserne er placeret i en toetagers bygning i udkanten af nettet. Mens en anden toetagers blok med samlingssal, lærerværelse og andre faciliteter er placeret midt i det store bygningsanlæg. Fra skoleanlægget, der er anlagt på en skrånende grund, er der trapper ned til sportspladsen. Ud over lyset fra glasfacaden mod gårdhaven, suppleres klasseværelserne af dagslys fra højtsiddende vinduer i taget, som lyser rummenes bageste del op.

Arne Jacobsen ned til mindste detalje

Stort set alt på skolen er tegnet af Arne Jacobsen – heriblandt snedkerpartier, skabe, inventar og belysning. Han stod også bag de specialdesignede haver. De små gårde fik alle hver deres særlige præg med varierede belægninger og beplantninger og kopier af antikke skulpturer enten som relieffer på mure eller fritstående.

En human atmosfære i et stramt system

Selvom skolen er dimensioneret til cirka 1.000 elever, fremstår den enkel og blev da også i samtiden rost for sin overskuelighed og intimitet. Skolens lette og humane atmosfære skyldes ikke mindst den logiske grundplan og den fuldkomne kontrol over proportionering af bygningskroppe og virkemidler. Som ved andre af Arne Jacobsens værker er det karakteristisk, at et stramt system gøres til et levende bygningsværk. Munkegårdskolen tilførte dermed en hidtil uset elegance i skolebyggeriet i 50’erne.

Fortid og nutid smelter sammen

Siden 1957 er der sket en stor udvikling i den måde der undervises på. I takt med denne udvikling fik Munkegårdsskolen et behov for mere åbne og fleksible rammer, der kunne imødekomme skolens ønsker om tværfaglige undervisningsforløb og større mulighed for at differentiere undervisningen.

Opgaven der skulle udføres, omhandlede en renovering og supplering af nye adgangs- og fordelingsstrukturer på skolen, samt en udbygning af skolen med 1.500 kvadratmeter til nye undervisningslokaler. At udvide et stort arkitektonisk værk uden at påvirke arkitekturens samlede udtryk og ide stillede automatisk store krav. Dorte Mandrup Arkitekter løste opgaven ganske usædvanligt, med en underjordisk udbygning, hvor de mange kvadratmeter blev placeret under den eksisterende skolegård.

Lyse underjordiske rum

Den nye tilbygning følger det gitter som ligger til grund for Arne Jacobsens eksisterende plan. De små karakteristiske gårdhaver, der er kendetegnende for skolen, tolkede Dorte Mandrup Arkitekter videre på ved at lave fire krystallignende åbninger, der trækker lys ned til et stort sammenhængende fællesrum med tilstødende faglokaler. Derved får man ikke en følelse af, at man befinder sig i en kælder, men snarere i et rum fyldt med lys. Under projektperioden arbejdede arkitekterne intenst på, hvordan man kunne opnå den helt rette dagslysfaktor, hvor lyslaboratoriet på Kunstakademiets Arkitektskole blandt andet blev brugt flittigt.

I 2010 vandt Dorte Mandrup Arkitekter prisen Store Arne for udvidelsen og renoveringen af Munkegårdskolen.

Sted

Dyssegård

Arkitekt

Arne Jacobsen
Dorte Mandrup

Bygherre

Gentofte Kommune

Landskabsarkitekt

Marianne Levinsen Landskab

Ingeniør

Carl Bro

Opført

1957

Renoveret

2009
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.