Munkegårdsskolen – renovering af Dorte Mandrup

Skole

800
Photo: Adam Mørk

Et af Arne Jacobsens mesterværker, den totalfredede Munkegårdsskole i Gentofte, er undergået en sublim restaurering og en tilbygning tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter er blevet tilføjet.

Munkegårdsskolen i Gentofte, der tog imod sine første elever i 1957, anses for at være et af Arne Jacobsens mesterværker. Skolen har karakteristiske gårdhaver og pavillonbygninger der indgår i et grid-system. Det gennemførte totaldesign, hvor alt fra de store linjer ned til håndgreb på døre er tegnet af Jacobsen, er totalfredet.

Nye undervisningsmetoder kræver nye rammer

Siden 1957 er der sket en stor udvikling i den måde der undervises på. I takt med denne udvikling var der på Munkegårdsskolen opstået et behov for mere åbne og fleksible rammer, der kunne imødekomme skolens ønsker om tværfaglige undervisningsforløb og øge muligheden for at differentiere undervisningen.

Opgaven der skulle udføres omhandlede en renovering og supplering af nye adgangs- og fordelingsstrukturer på skolen, samt en udbygning af skolen med 1500 m2 til nye undervisningslokaler. At udvide et stort arkitektonisk værk uden at påvirke arkitekturens samlede udtryk og ide stillede store krav til deltagerne i konkurrencen om projektet. Dorte Mandrup Arkitekter løb med første prisen ved at løse opgaven ganske usædvanligt, med en underjordisk udbygning, hvor de mange kvadratmeter blev placeret under den eksisterende skolegård.

Lyse underjordiske rum

Den nye tilbygning følger det grid som ligger til grund for Arne Jacobsens eksisterende plan. De små karakteristiske gårdhaver, der er kendetegnende for skolen, tolkede Dorte Mandrup arkitekterne videre på ved at lave fire krystallignende åbninger der trækker lys ned til et stort sammenhængende fællesrum med tilstødende faglokaler. Derved får man ikke en følelse af at man befinder sig i en “kælder”, men snarere i et rum fyldt med lys. Under projektperioden arbejdede arkitekterne intenst på, hvordan man kunne opnå den helt rette dagslysfaktor, hvor lyslaboratoriet på Kunstakademiets Arkitektskole blandt andet blev brugt flittigt.

Fortid og nutid smelter sammen

Hvert år uddeles Årets Arne af Akademisk Arkitektforening (AA) til arkitekter og andre personligheder som styrker arkitektonisk nytænkning i København og driver byen fremad til nye succeser. 2010-vinderen af Store Arne blev Dorte Mandrup Arkitekter for deres arbejde med Munkegårdskolen. AA’s begrundelse for sejren lød:

“Den nye skole er helt unik med moderne faciliteter med respekt for Arne Jacobsens tanker, og giver rum for endnu bedre læring og trivsel til børnene. Alle løsninger og materialer er både i relation til æstetik og kvalitet nøje vurderet i forhold til helheden, og de arkitektoniske løsninger sprudler som i Arne Jacobsens oprindelige værk med visionær, innovativ nytænkning, der kombinerer det bedste ved den oprindelige arkitektur med det bedste fra vores tid. To unikke arkitekturværker og to undervisningsverdener er på bedste og forunderlig vis smeltet sammen i dette værk af Dorte Mandrup Arkitekter.” (www.arkitektforeningen.dk)