Noma 2.0: Et råt naturparadis i byen

Kultur

800
Photo: Rasmus Hjortshøj
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Er du til bynatur? Og særlig arkitektur? Så besøg Noma i udkanten af Christiania. Her har B.I.G. skabt en naturlandsby til verdens bedste restaurant.

Cykler man ud af Refshalevej langs voldene i København skal man være opmærksom. For det nye Noma ligger i udkanten af Christiania mellem to søer. Kun et spinkelt skilt i stål med bogstaverne ”noma” afslører, at dette sted er noget helt særligt.

Det nye Noma, der tidligere er kåret som verdens bedste restaurant, er tegnet af Bjarke Ingels Group. BIG har kaldt det nye Noma for ”garden village”, en have-landsby. De har skabt en hel enklave af småhuse, drivhuse og bede foran det gamle, fredede Søminedepot. 

De i alt 11 huse på grunden er bygget i mange forskellige materialer. Det, der binder dem sammen, er glas. Og det er ikke tilfældigt. Faktisk er det helt centralt for byggeriet at understøtte gæsternes oplevelse af de forskellige og skiftende nordiske sæsoner. Netop de nordiske sæsoner er nemlig det, Nomas menu er bygget op omkring.

Følger man den lille sti til venstre for indgangsstien til Noma rundt om søen til den modsatte søbred, finder man en træbænk. Her, blandt christianitternes hjemmebyggede huse, kan du nyde det fulde overblik over Nomas nyttehave og arkitektoniske elementer. Et sandt naturparadis midt i byen.

 

Fakta

  • Noma er en verdenskendt dansk restaurant, ledet af mesterkokken René Redzepi. Navnet Noma er en sammentrækning af ordene ”NOrdisk” og ”MAd”. 
  • I 2010 blev Noma kåret til verdens bedste restaurant af Restaurant Magazine som den første danske restaurant nogen sinde. Denne hæder blev gentaget i 2011, 2012 og 2014. 
  • I 2017 lukkede René Redzepi og Nomas ledelse til stor offentlig forundring det gamle Noma på Christianshavn. Restauranten skulle gentænkes og genetableres et mere naturnært sted.
  • Det historiske og fredede Søminedepot på Holmen var i mange år en militærgrund. Men i 1998 blev Søminedepotet solgt af Forsvaret til byggematadoren Mogens de Linde. 
  • Fra 2008 stod bygningen dog tom. Herefter optrådte Søminedepotet på talrige graffitiblogs og i maj 2011 forvandlede unge bz’ere grunden ved Søminedepotet til deres sommerdrøm med madboder, festlokale og campingplads.
  • Det er ikke muligt at gå rundt på grunden, med mindre man har en tilladelse eller er spisende gæst i restauranten.