SAS Royal Hotel: Fødested for Svanen og Ægget

Erhverv

800
Photo: Radisson Hotel Group

SAS Royal Hotel, nu Radisson Collection Royal Hotel, var landets første skyskraber og som en sci-fi-rejsemaskine for SAS-passagerer. I dag er bygningen kendt for sin ikoniske arkitektur og for det gennemgribende møbeldesign af Arne Jacobsen.

SAS-hotellet var sofistikeret. Der var rejsekontor, bank og biludlejningsfirma. Der var bookingkontor og superhurtig shuttle-service fra cocktail-loungen til lufthavnen. Men det vildeste var den milliondyre computer, der på et splitsekund kunne fortælle, hvor mange ledige pladser der var på et bestemt fly.

Udefra står bygningen knivskarpt med himlen som baggrund; høj, symmetrisk og stærk. Men man opdager måske noget andet, hvis man stiller sig på afstand og lader øjnene glide på langs facaden. Der er noget næsten unaturligt spinkelt lige der, hvor de lange bånd af vinduer mødes på hvert hjørne. Man kan forestille sig, hvordan udsynet må være.

Finesse ned til mindste detalje

Arne Jacobsen designede hver en detalje: farver, møbler, dørhåndtag, lamper, bestik, askebægre og gardinkvaster. Alt! Lige bortset fra lyset i en del af foyeren, som blev kridhvidt af lysstofrør. Han brød sig ikke om det, men han bøjede sig, for hotellet var mere end et hotel. Det var en lufthavnsterminal for SAS-rejsende.

Der var et par årtier, hvor man ikke havde øje for det særlige ved Arne Jacobsens design, så hotellet mistede en del af sine originale designs. I dag kan man dog atter opleve designikonerne med de organiske former på det eksklusive hotel.

Fakta:

  • SAS-hotellet er næsten 70 meter højt og var med sine 22 etager landets højeste, da det blev bygget i 1960. Der er 261 værelser.
  • På toppen af hotellet lå der engang en offentlig restaurant, men i dag finder du en stor panorama suite med 180 graders udsigt over byen.
  • Arne Jacobsen byggede SAS-hotellet efter inspiration fra Lever House på Manhattan i New York.
  • Internationalt anerkendte designikoner som stolene Ægget, Svanen og Dråben er designet specielt til hotellet. I dag er det kun værelse 606, som står næsten som i 1960. Eneste forskel er, at værelset er møbleret en anelse anderledes. 3300 stolene var ikke oprindeligt at finde på hotelværelset, og gardinerne er blevet skiftet. I stedet var der tre æggestole, en svanesofa og et mellemhøjt bord speciallavet til ægget.
  • Du kender måske bygningen med de store SAS bogstaver som “SAS-hotellet” eller “SAS Royal Hotel”. Officielt har bygningen heddet Radisson SAS Royal Hotel siden 1994, efter at SAS købte aktier i Radisson Hotels. I dag hedder bygningen Radisson Collection Royal Hotel.
  • I 2001 blev hotellet renoveret af den tysk-iranske designer Yasmine Mahmoudieh, der genindførte de originale møbler, som var blevet luget ud i en periode, hvor man overså værdien.
  • SAS Royal Hotel blev fredet i 2024.

I nærheden af SAS-hotellet

Oplev den ultimative kontrast til det modernistiske hotel på Københavns Rådhus få hundrede meter væk. Rådhuset blev opført af Martin Nyrop 60 år tidligere og var nøjagtigt lige så gennemarbejdet som SAS-hotellet – blot med en helt anden kærlighed til udskæringer og overdådighed. Det er gratis at gå derind, og der er åbent adgang i dagtimerne.

På hjørnet ved Tivoli er der en hal med streetfood, hvor man kan søge ly i regn og kulde. Stemningen er ikke helt så urban, som man kunne ønske, men der er uformelt og lunt – og mange muligheder for at få noget at spise uden at blive ruineret.