VM-husene: Trekantede altaner og lys lys lys

Bolig

800
Photo: Johan Fowelin
 

Bjarke Ingels og hans daværende partner Julien de Smedt ændrede synet på boligbyggeri, da de vred bygningerne på helt nye måder, der skaffede både billigere kvadratmetre og optimalt lys. VM Husene er pionerarbejde.

VM-husene var en nyskabende og arkitektonisk manøvre, der viste, hvordan man med ny formgivning kan skabe mest muligt lys og udsigt til flest mulige beboere. I august 2005 flyttede de første beboere ind i M-huset – det ene af de to spektakulære 4-12 etages huse, udformet i beton, glas og stål. ‘Jeg er helt vild med udsynet over de store arealer, man får i det her utraditionelle etagebyggeri. Man har jo en sigtelinie på flere kilometer’, sagde en af de første beboere, der i 2005 flyttede ind i M-huset i en ejerlejlighed på 98m².

1-værelses med lys og luft

Hver lejlighed i V-huset har en spids, trekantet altan med panoramaudsigt mod syd og rum med op til fem meter til loftet. For ikke at begrænse lyset og fornemmelsen for rum og luft, er der antallet af skillevægge begrænset. Udenfor er der også tænkt i rum og luft. Derfor er V-huset hævet op på fem meter høje søjler. På denne måde skabes der lys og åbenhed i det
nordlige gårdrum. På den sydlige side danner bebyggelsen en lun og solrig forhave til VM-beboerne.

Unikke boligformer

VM-husenes utraditionelle design skaber rum for individualitet. V-huset har 40 og M-huset 36 forskellige typer lejligheder, og de fleste breder sig i flere plan. Som klodser i forskellig størrelse og form er lejlighederne flettet ind i hinanden på en måde, der giver plads til arkitektoniske overraskelser, men også stiller kravtil indretningen.

I marts 2005 åbnede VM-husene således et ‘laboratorium for moderne boligdesign’, hvor Bo Bedre, Ikea, PLOT, Interstudio, en gruppe studerende fra Danmarks Designskole og et samarbejde mellem Green Square og Room Spirit gav seks forskellige bud på, hvordan de atypiske lejligheder kan indrettes.

×