Vor Frue Kirke: Et åndeligt kunstmuseum

Kirke

800
Photo: Pixabay
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Vor Frue Kirke er et markant værk inden for den danske klassicisme, inspireret af Romerriget og udsmykket af selveste Thorvaldsen. Vor Frue Kirke er også hovedstadens domkirke, som på trods af dens placering midt i det hektiske inderste København tilbyder et sted med komplet ro.

Københavns Domkirke ligger på Nørregade i byens hjerte. Her havde der før ligget tre andre kirker med forskellige arkitektoniske udtryk, senest i barok. Den sidste blev ødelagt under englændernes bombardement i 1807. Herefter ansatte Kong Frederik 6. landets førende arkitekt, Christian Frederik Hansen, til at tegne den nuværende kirke, som blev opført fra 1811-1829. Der blev anvendt en del af det gamle murværk, som ikke var gået til under angrebet.

Højtidelig rummelighed

Man rammes med det samme af det, når man træder ind ad de tunge trædøre gemt bag seks kolossale, doriske søjler: højtideligheden og roen, der hersker i Vor Frue Kirkes kirkerum. Først i det mørke våbenkammer, og så i det lyse kirkeskib. Her bruges dagslyset på en effektfuld måde, idet lyset primært belyser kirkerummets øverste del og dermed løfter rummet opad. Effekten understreges af farvefordelingen i kirkerummet: nederst, ved bænkene til besøgende, er væggene malet i en grålig nuance. Og ovenpå disse står store, hvide søjler og bærer loftshvælvet hele vejen ned til kirkens apsis, det halvkuppelformede loft over alteret, som er forsynet med vindue i midten, som var der direkte forbindelse til himlen.

Kirken er udsmykket af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, som ved opførslen allerede var internationalt kendt. Hans skulpturer af de 12 apostle står langs begge vægge, og det samlede indtryk af rummet er med C.F. Hansens egen formulering som et ‘åndeligt kunstmuseum’.

Rødder i Rom

Domkirkens ydre er holdt i naturens brune nuancer på de enorme mure, og den irrede kobberkuppel på taget står frem. Foran er et firkantet tårn, der med sine 58 meter er placeret over en tempellignende indgang. I begyndelsen af 1900-tallet var der planer om at sætte et spir på tårnet, men det mødte stærk modstand, og i dag står den med et kors på toppen i stedet. Striden medførte imidlertid en fornyet interesse for C.F. Hansens arkitektur, som i høj grad inspireret af det antikke Roms æstetik og byggestil.

Derfor fremstår Vor Frue Kirke med et udtalt geometrisk, stringent og formelt udtryk, som kan minde én om Roms Pantheon flere steder indeni såvel som udenpå. I stedet for at tegne en kirke med mange detaljer og pynt, var han fokuseret på at bruge store flader og lege med lys og skygge.

Arkitekt Vilhelm Wohlert restaurererede kirkens indre i 1975-79, og i 1995 blev et nyt hovedorgel indviet. I 2002 blev dette suppleret med et kororgel. Kirken har været Københavns domkirke siden 1924.

I nærheden af Vor Frue Kirke

Vor Frue er centralt placeret, og bevæger man sig op mod Nørreport, ligger Sankt Petri Kirke på venstre hånd og på højre hånd møder man det hedengangne Daells Varehus, som nu huser Skt. Petri Hotel. Går man i stedet mod Gammeltorv, kan man se en af Arne Jacobsens skjulte perler, Stelling Hus, som er designet med et rundet hjørne. Ved Nytorv pryder endnu et af C.F. Hansens værker området, nemlig Københavns Byret, der også er opført i klassicistisk stil.