Roskilde Kloster: På adeligt visit i jomfruernes kloster

Kirke

800
Jakob Fälling
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Roskilde Kloster er både herregård og jomfrukloster i Roskildes bymidte. Her er bygninger fra flere tidsaldre og en riddersal i absolut særklasse.

Af Jakob Fälling

Ganske vist er bygningerne med de takkede gavlforløb smukke og beliggenheden i forhold til Roskilde Domkirke vidunderlig. Vel er den mange hundrede år gamle have bag klostermuren med hjertetræ, papegøjetræ og andre fine vækster værd at dvæle ved. 

Men det er først, når man kommer indenfor, man for alvor oplever den storhed, der hviler over Roskilde Kloster.

Klostrets ene del – nærmest Roskilde Bibliotek – er en tidligere herregård, opført i 1565. Bygningens trapperum, kirke og riddersal er enestående. Riddersalen oplyses kun af levende lys. 

Salens vægge er beklædt med gyldenlæder og de store malerier af historiske personligheder har vildt ornamenterede, gyldne billedrammer. I loftet hænger tre gigantiske lysekroner, og over dem, i selve loftet, er indsat 60 kvadratiske malerier af bibelske scener.

Damernes Fløj, der er bygget til i 1907, skiller sig ikke meget ud fra herregården ved første blik. Den er et historicistisk værk, som indvendigt er fyldt af nationalromantiske udsmykninger. Her er stensøjler i skiftevis røde og hvide sten. Her er messingdørhåndtag formet som egern samt bemalinger, som var det en ridderborg fra middelalderen.

Facts

  • Munkeordenen Sortebrødrene havde kloster på stedet fra 1231 frem til reformationen, hvor det blev revet ned og erstattet af en herregård, bygget med genbrugsmaterialer fra det gamle kloster. Til gården hørte store jordarealer i og omkring Roskilde.
  • Roskilde Adelige Jomfrukloster blev oprettet i 1699 og indrettet til 15-20 ugifte kvinder af adelig stand. De boede i en bindingsværksbygning, der blev revet ned og erstattet med Damernes Fløj i 1907.
  • Roskilde Kloster er i dag hjemsted for op mod 20 mennesker. Beboerne er ægtepar og enlige.

Omgivelserne

Roskilde Kloster ligger på Kulturstrøget og har mange nabobygninger af interesse. Ud mod byens gågade ligger den tidligere klosterforvalterbolig, opført i 1901. Bygningen rummer i dag børnekulturhus og dens have er en offentlig park. 

Sukkerhuset på Sankt Ols Stræde 1 er et pakhus fra 1763, som oprindeligt blev brugt til sukker fra De Vestindiske Øer. Bygningen rummer i dag Roskilde Museum. I bygningen findes også en hyggelig café.
Klostrets skovagtige have ligger op mod Folkeparken, som er forbundet med Byparken og Roskilde Havn. Tilsammen gør de Roskildes bymidte mere grøn.