Foto: Torben Eskerod

Podcast: Kan arkitektur skabe social forandring?

Af Michael Booth
3. oktober 2023

Vi har ofte berørt antropologi og samfundsvidenskabs voksende rolle i arkitektur og byplanlægning i vores podcast Let’s Talk Architecture. Men i denne episode fokuserer vi på, hvordan arbejdet fra én antropolog i særdeleshed krydser det byggede miljø.

I denne episode af Let’s Talk Architecture kan du møde Marie Stender, antropolog og seniorforsker fra BUILD – Institut For Byggeri, By Og Miljø ved Aalborg Universitet. Hun er halvvejs gennem et 10-årigt forskningsprojekt, der ser på en udfordring, som er almindelig i mange byer i Europa: Hvordan håndterer man udfordringerne i socialt boligbyggeri, ofte hjemsted for store indvandrerpopulationer og påvirket af høj arbejdsløshed, kriminalitet og andre sociale problemer.

I Danmark bor 20% af befolkningen i en eller anden form for socialt boligbyggeri. Selvfølgelig har alle ikke dette presserende problem, men der er specifikke boligområder, hvor regeringen har taget hvad der, fra nogle vinkler, ser ud som en temmelig drakonisk tilgang: tvangsflytning af op mod 60% af de nuværende beboere efterfulgt af gentrificering, alt sammen i et forsøg på at skabe en ny social blanding i området.

Det er et kæmpestort, hidtil uset eksperiment. De lokale råd, som er ansvarlige for boligerne, flytter ikke bare beboerne, de forsøger også at håndtere nogle af udfordringerne gennem renovering, omformning af eksisterende boligmasse (ofte ved at opdele større lejligheder i studieboliger eller endda penthouselejligheder) og en række andre forbedringer. Det er disse tiltag, som Marie Stender undersøger i sit arbejde baseret på hundredvis af interviews over mange år.

Hvad er arkitekters og byplanlæggeres rolle i de ændringer, Danmark forsøger at implementere? Hvordan påvirker det byggede miljø sociale problemer og den sociale og etniske sammensætning af et sted? Hvad fungerer, hvad gør ikke? Og måske vigtigst af alt, hvad synes beboerne om det hele?

Du kan lytte til hele episoden i afspilleren øverst i artiklen. Du kan også finde vores podcast Let’s Talk Architecture på Google Podcasts, Spotify og i de fleste andre podcastafspillere.

Om podcasten

Let’s Talk Architecture er vores engelsksprogede podcast-serie, hvor vi taler med tidens dygtigste arkitekter, designere, byplanlæggere og ingeniører.

Bag mikrofonen er Michael Booth. Han er korrespondent i Danmark for det internationale magasin Monocle. I sit arbejde som journalist, oplægsholder og forfatter dækker han ofte arkitektur og bydesign. I denne podcast udforsker han nogle af de mest definerende temaer inden for byggeri og byudvikling lige nu.

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur