MorgenDAC i Odense: Hvordan går byerne fra sort til grøn omstilling?

MorgenDAC

Dato

28. maj 2024

Tidspunkt

08.15 – 09.15

Pris

Voksen
Gratis
Under den industrielle revolution rullede forandringerne over byerne i et tempo, som verden ikke havde set før. Kul og olie gav velstand, muligheder og frihed. Men det kom med en pris: Massive CO2-udledninger og et stort ressourceforbrug. MorgenDAC tager til Odense og undersøger, hvordan den sorte omstilling transformerede vores byer og hverdag, og vi spørger samtidig, hvad Odenses igangværende grønne omstilling kan lære af den sorte.

Hvad var det egentlig, der skete, dengang samfundet fremdyrkede og indrettede byerne med alle de klimabelastende vaner, som vi sidder gevaldigt fast i i dag? Det var en tid med rasende fremskridt, der tog fart i midten af 1800-tallet, hvor teknologierne væltede frem, og de efterlod byerne og byboernes liv forandrede for altid. For byerne var helt centrale i den sorte omstilling. Og det er de faktisk stadig. 

Industrialiseringen var med til at skabe den tætte by, men bilerne var med til at sprede byen igen. Energiformer og teknologier har skabt byernes strukturer i form af alt fra infrastruktur til el, gas, varme til offentlig og privat transport. Det har påvirket vores komfort, fællesskab, vaner, værdier og byernes fysiske strukturer.

Nu er der behov for en ny omstilling mod et mere bæredygtigt samfund, hvor der udledes mindre CO2 og bruges færre ressourcer. Hvad er byens rolle i det, og hvordan kommer vi som borgere til at se og mærke det? Mens den sorte omstilling gav varme og strøm i danskernes hjem, øget frihed og muligheder i form af mobilitet, plads og fritid, så er det mere uklart hvad den grønne omstilling giver danskerne – altså ud over en planet i balance. Så hvad er det, der vil drive den nødvendige forandring frem?

På denne MorgenDAC kigger vi tilbage i historien og trækker tråde til nutidens byudvikling. Med os har vi Sissel Bjerrum Fossat, historiker og museumsinspektør Museum Odense, som leder forskningsprojektet ’Byernes sorte omstilling’, og administrerende direktør i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Erik Jespersen. Sammen drøfter vi, hvad Odenses nuværende grønne omstilling kan lære af den sorte, og hvad det kommer til at betyde for odenseanerne?

OBS: Denne MorgenDAC foregår i Museum Odense, Møntergården, Møntestræde 1, 5000 Odense

Om MorgenDAC

MorgenDAC er for dig, der vil have et nuanceret indblik i byens udvikling og arkitektur. Her samler vi beslutningstagere, branche og borgere til samtaler om de emner, der fylder på dagsordenen og former fremtiden. Bliv opdateret til en klog morgenkaffe hver tirsdag inden arbejde. Det er gratis at være med.

Husk, at du kan lytte til podcasts fra vores tidligere MorgenDAC-events, som vi udgiver i podcasten Byen forfra. Søg på Byen forfra, der hvor du lytter til podcast, eller find podcasten her.

×