Detour DK – Arkitektur og design langs 18 nationale turistruter i Norge

Ny udstilling inviterer publikum med på en afstikker med arkitektonisk fortegn i Norges dramatiske naturlandskab. DETOUR DK viser, hvordan nyskabende arkitektur sammen med en stor politisk satsning kan øge interessen for Norge som turistmål og samtidig skabe vækst i yderområder.

Inden for de seneste fem år er forskellige små men iøjefaldende arkitektoniske perler skudt op i det norske landskab og har vakt både nationale og international opsigt. Værkerne er skabt af norske og internationale arkitekter, designere og kunstnere og tager form som udkigsposter, picnicpladser, service points, trappeformationer og installationer, der fletter sig ind i det norske landskab. De er alle en del af den norske regerings store satsning Nasjonale turistveger: 18 udvalgte vejstrækninger gennem den norske natur, der skal vække rejselyst, give gode køreoplevelser og være med til at styrke erhvervsliv og bosætning i de norske yderområder.

 

Fem arkitektoniske højdepunkter


Indtil videre findes der omkring 200 arkitektoniske og kunstneriske nedslag på den 18 ruterne og for flere unge arkitekter har deres projekter tjent som affyringsrampe til at etablere sig.

DETOUR DK præsenterer fem udvalgte projekter fra “Nasjonale turistveger”. Gennem billeder, arkitekturmodeller og film tager udstillingen publikum med på en rejse gennem Norge fra de højeste bjerge på den vestlige kyst til det nordligste landskab med dets fantastiske arktiske lys. Publikum kan blandt andet opleve “Steilneset mindested” skabt af den schweiziske arkitekt Peter Zumthor i samarbejde med den fransk-amerikanske kunstner Louise Bourgeois og “Trollstigplatået” af Reiulf Ramstad Arkitekter, der en af Nasjonale turistvegers tre største arkitekturindsatser. Begge projekter har allerede høstet stor international opmærksomhed.

DETOUR vandreudstilling


Fra 2007 har Norsk Form samarbejdet med Statens vegvesen om at præsentere Nasjonale turistveger for et internationalt publikum gennem vandreudstillinger. Udstillingerne er i en tidligere version besøgt af 120.000 i Europa og USA. DETOUR Shanghai var udviklet til den norske pavillon ved Expo i Shanghai og blev set af 3,2 mill. besøgende.

Vandreudstillingen DETOUR DK er skabt af Norsk Form i samarbejde med Statens vegvesen, Nasjonle turistveger. Udstillingen i DAC er støttet af Realdania, Den Norske Ambassade i Købehavn, visitnorway.dk og Entreprenørselskabet Christie og Nordisk Ministerråd.
Udstillingen er kurateret af Pia Bodahl og Ellen Margrethe Skilnand fra Norsk Form i samarbejde med Jan Neste Design.

DETOUR DK – Arkitektur og design langs 18 nationale turistruter i Norge
4. november – 30. december 2011 i Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 K