Flygt – Et drama om Arne Jacobsen og PH’s flugt til Sverige

Ingen er i disse år mere skattede, end danske designere og arkitekter, og her står Arne Jacobsen og Poul Henningsen i allerførste række. De to ikoner er selvskrev- ne hovedpersoner i Det Flydende Teaters »Flygt«, der fortæller om deres livs-design- og arkitektursyn og fælles flugt til Sverige under 2. Verdenskrig. Lige såselvskrevet er det, at forestillingen opføres i det nye Dansk Arkitektur Center iBLOX ud over at spille på Furesøen og på turné. »Flygt« har premiere i DAC i BLOX 31. maj 2018.

Som så mange andre danskere flygter Poul Henningsen og Arne Jacobsen til Sverige, da besættelsesmagten natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 indleder jagten på jøder, kommunister og andre på kant med nazisterne. PH, fordi han er på kant. Arne Jacobsen, fordi han er jøde. Skæbnen vil, at de flygter i den samme robåd over Øresund fra Skodsborg strand til Landskrona denne råkolde, våde og blæsende nat. Og det er settingen til den musikdramatiske forestilling »Flygt«:

– Vi har gjort de to arkitekters flugt til Sverige til omdrejningspunktet, fordi den er ukendt for mange og samtidig kan bruges til at anskueliggøre deres syn på design og arkitektur på en anderledes måde, end man kan læse om i FRAME eller Bo Bedre. Og så sætter Det Flydende Teater en ære i at skabe forestillinger, hvor vi dykker ned i vores fælles fortid for at forstå vores nutid og dermed, som kunstart, være med til at påvirke og debattere en fælles fremtid. Aktuelt peger Arne Jacobsens og PHs flugt på de 65 millioner mennesker, der lige nu er på flugt i og fra verdens brændpunkter. At de redder livet, kan være lige så afgørende for deres land og kultur, som det har været afgørende for indretningen af danske hjem og offentlige bygninger, at Arne Jacobsen og PH kom sikkert i land i Sverige, siger Pelle Nordhøj Kann, kunstnerisk leder af Det Flydende Teater.

Foruden at spille på Furesøen har Det Flydende Teater i de senere år søgt at få forestillingerne til at gå op i en højere enhed ved at koble tematik og hovedpersoner med de rum, der spilles i, især på turneerne. Det gør teatret for at give en ekstra dimension til fortællingen. Derfor er det unikt at have Dansk Arkitektur Center i ryggen både i København og på turneen. Premieren finder sted i Dansk Arkitektur Centers nye hjem i BLOX, som er Københavns nyåbnede internationale mødested for arkitektur, design og bykultur på kanten af Øresund, hvor forestillingen vil være omgivet af dansk design og arkitektur og samtidig integrere dele af åbningsudstillingen om danskernes boliger Welcome Home:

– Poul Henningsen og Arne Jacobsen er på hver deres måde to af de mest kendte og folkekære arkitektskikkelser i Danmark. De har sat umiskendeligt aftryk på den danske bevidsthed og designkultur gennem generationer og var begge eksperimenterende og grænsesøgende. Det Flydende Teaters eksperimenterende arbejdsform passer rigtig godt ind i Dansk Arkitektur Centers nye hus BLOX, der i sig selv er en stærk arkitektonisk ramme. Jeg er top begejstret over, at vi med samarbejdet mellem Det Flydende Teater og DAC kommer til at skabe en intens oplevelse af eksperimenterende teater om eksperimenterende arkitekter i et nyt arkitekturcenter, der selv er eksperimenterende arkitektur, siger Kent Martinussen, administrerende direktør i Dansk Arkitektur Center.

Læs pressemeddelelse

Køb billet her