Nationale pavillonkuratorer lancerer historisk samarbejdsinitiativ

Kontakt

Presseansvarlig
Johanne Troelsgaard Toft
jott@dac.dk
+45 6142 1927

Venezia Biennale Architettura 2021 Nationale pavillonkuratorer lancerer historisk samarbejdsinitiativ

For første gang i Biennale di Architetturas 40-årige historie samles de nationale pavilloners kuratorer fra hele verden i et initiativ med fokus på samvær og solidaritet. Den aktuelle dialog blev indledt den 23. maj 2020 af Republikken Korea. Dialogen foregår online og omfatter deltagere fra over 30 lande samt biennalens chefkurator Hashim Sarkis. Det fælles mål for dialogen er at afdække nye måder, hvor biennalen kan opfylde sit potentiale som platform for synergetisk, ekspansivt og tilgængeligt samarbejde, der er bedre tilpasset de udfordringer, vi alle står over for i en tid med COVID-19 og længere ude i fremtiden. Som det første skridt udsender kuratorerne følgende fælles erklæring:

Fælles erklæring fra de nationale kuratorer og teams fra 33 deltagerlande i den 17. Biennale Architettura

Det centrale spørgsmål i den 17. Biennale Architettura: ”Hvordan skal vi leve sammen?”, har fået en ny og udvidet betydning, i en tid hvor COVID-19-pandemien fortsætter med at skabe uforudset og utænkelig disruption verden over. Vores liv og levebrød er på spil, og det tvinger os til at revurdere, hvordan vi anskuer vores profession, vores samarbejdsformer og vores bebyggede miljøer. Tiden frem til biennalens nye åbningsdato i 2021 giver repræsentanterne for de deltagende nationer en unik mulighed for at etablere et fællesskab, hvor vi kan udforske hinandens emner og stemmer og potentielle fælles projekter.

Vi er en voksende gruppe af nationale kuratorer, der for første gang er gået sammen om at indlede en åben dialog. Fremadrettet forpligter vi os i de kommende måneder til at etablere en platform, hvor vi kan dele vores udstillingsindhold og udforske værdifulde sammenhænge. Det er vores intention, at denne udveksling skal udmønte sig i konkrete samarbejder og fælles projekter mellem nationer, som understreger de fælles mål og bekymringer, der findes inden for vores fælles profession. Vores endelige mål er en konsolidering og etablering af denne uafhængige platform, der sikrer en langsigtet åben kanal for fortsat udveksling mellem kuratorer og nationale kommissærer, ikke kun for den kommende biennale i 2021, men for alle fremtidige Venezia Biennale-udstillinger.

Vi ser dette initiativ som et skridt i retning af at opbygge en endnu bedre Biennale Architettura, der yderligere understreger betydningen af udforskning, forståelse og gensidig udveksling på tværs af grænser i den eksisterende struktur for en international konkurrence, der udvælger og hylder det excellente. Vi forsøger også at aktivere denne globale begivenheds potentiale til at blive en aktiv forsamling, hvor helheden er mere end bare den samlede sum af komponenter og deltagere.

Når vi offentliggør denne erklæring ved vi endnu ikke, hvad disse bestræbelser vil munde ud i. Vi er imidlertid ikke i tvivl om, at dette er et nødvendigt initiativ for vores fællesskab i denne nye tidsalder.

Medunderskrivende nationale pavilloner/kuratorer

ARMENIEN / Allen Sayegh
BELGIEN / Dirk Somers
BRASILIEN / Alexandre Brasil, André Luiz Prado, Bruno Santa Cecilia,
Carlos Alberto Maciel, Henrique Penha, Paula Zasnicoff
CANADA / Thomas Balaban, David Theodore, Jennifer Thorogood
KROATIEN / Morana Matković
DANMARK / Marianne Krogh
DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK / Roberta Semeraro, Jesus D’Alessandro,
Alex Martinez Suarez, Lidia Leon Cabral
STORBRITANNIEN / Madeleine Kessler, Manijeh Verghese
GRENADA / Marco Ballarin, Stefano Tornieri, Massimo Triches
UNGARN / Attila Róbert Csóka, Dániel Kovács, Szabolcs Molnár, Dávid Smiló
IRLAND / Annex
ITALIEN / Alessandro Melis
IRAK / Rashad Salim
JAPAN / Kozo Kadowaki
KOREA / Hae-Won Shin
LIBANON / Hala Wardé
LUXEMBOURG / Andrea Rumpf
MEXICO / Natalia de la Rosa, Isadora Hastings, Mauricio Rocha, Elena Tudela
MONTENEGRO / Svetlana K. Perovic
HOLLAND / Francien van Westrenen
DE NORDISKE LANDE / Martin Braathen
PAKISTAN / Sara M. Anwar, Madeeha Yasin Merchant
PERU / Felipe Ferrer
FILIPPINERNE / Sudarshan V. Khadka Jr., Alexander Eriksson Furunes
POLEN / Mirabela Jurczenko, Bartosz Kowal, Wojciech Mazan,
Bartłomiej Poteralski, Rafał Śliwa, Robert Witczak
PORTUGAL / depA achitects, Carlos Azevedo, João Crisóstomo, Luís Sobral, Miguel Santos
RUMÆNIEN / Irina Meliță, Ștefan Simion, Ștefania Hîrleață, Radu Tîrcă, Cristi Bădescu
SERBIEN / Slobodan Jovic
SINGAPORE / Puay-peng Ho, Thomas K. Kong, Simone Shu-Yeng Chung,
Tomohisa Miyauchi, Sarah Ichioka, Joella Qingyi Kiu
SLOVENIEN / Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Asta Vrečko, Rastko Pečar
SPANIEN / Sofía Piñero, Domingo González, Andrzej Gwizdala, Fernando Herrera
TYRKIET / Neyran Turan
USA / Paul Preissner, Paul Anderson

Årets Arkitekturbiennale i Venedig finder sted i perioden 22. maj – 21. november 2021. Læs mere om det danske bidrag og om biennalen.

Det danske bidrag Con-nect-ed-ness er skabt af kurator Marianne Krogh i samarbejde med Lundgaard & Tranberg Arkitekter. Con-nect-ed-ness er en stedsspecifik totalinstallation, der transformerer Den danske Pavillon og indlemmer den i naturens kredsløb – med vandet som det bærende element. COVID-19-situationen understreger det danske bidrags emne, der kun er blevet endnu mere aktuelt og relevant at forholde sig til.

Dansk Arkitektur Center er udpeget af Kulturministeriet som kommissær for det officielle danske bidrag til den 17. arkitekturbiennale i Venedig. Bidraget er skabt i samarbejde med Realdania, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur.