Tor Nørretranders skaber anderledes arkitekturudstilling

Stenens hjerte – sommerens store udstilling på Dansk Arkitektur Center – handler om Lundgaard & Tranberg Arkitekter, og undersøger hjertet i arkitekters bestræbelse på at skabe rammer for livets gang.

“Jeg har jo mest beskæftiget mig med naturvidenskab, miljø og samfund, og det er også hvad jeg gør i denne udstilling – bare set gennem arkitekturens briller og ved hjælp af spejle, der trækker udsigten over havneløbet uden for Dansk Arkitektur Centers bygning ind i udstillingslokalet”, siger Tor Nørretranders.

“På Dansk Arkitektur Center udfordrer vi hele tiden os selv og vores publikum i spørgsmålet om, hvordan man udstiller arkitektur. Med Stenens hjerte tør jeg godt love, at publikum får en anderledes oplevelse, som vil introducere dem til såvel videnskabelige indsigter som arkitekturens væsen på en poetisk måde, som kun Tor Nørretranders kan gøre det”, siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

“Udstillingen peger på det forhold, at arkitekturen altid er en bestanddel i nogle meget større sammenhænge. At al god arkitektur opstår som en syntese af det sted den indgår og i bedste fald fremkalder og forstærker indlejrede historier vi måske havde glemt, samtidig med at der tilføjes nye. Inden for den naturvidenskabelige tradition er der en vidunderlig evne til at åbne sig for verden. Det er både inspirerende og meningsfuldt for vores fag, at vi er bevidste om, hvordan vi kan skabe en mere sanselig kvalitet ved at forbinde os med verden på nye måder”, siger Lene Tranberg, partner hos Lundgaard & Tranberg.

Arkitektur handler ikke først og fremmest om smukke bygningsværker og iøjnefaldende konstruktioner. Arkitektur handler om at skabe rammer for menneskers liv og oplevelser – rammer for den strøm af lys, energi, stof og mennesker, som er livets puls.

Det er forfatteren Tor Nørretranders grundpåstand, når han med Stenens hjertepå Dansk Arkitektur Center debuterer som udstillingskurator. På baggrund af en række eksperimenter viser udstillingen, hvordan bygningers form ikke bare er æstetik, men skabt for at kanalisere strømme af miljø og mennesker på bestemte steder.

Stenens hjerte er således ikke en klassisk arkitekturudstilling med skulpturelle modeller af arkitektens værker. Den er derimod et mangfoldigt udtryk bestående af murværk, billeder, tekster, vandrør, optiske effekter, computermodeller og digte, som aktiverer gæstens følesans, rumoplevelse, dybdesyn, tidsoplevelse og naturvidenskabelige nysgerrighed.

Københavnske bygninger spiller hovedrolle

Det betyder ikke, at bygninger og deres former og æstetik ligger udenfor udstillingens horisont. Fire af Lundgaard & Tranbergs værker spiller en hovedrolle i udstillingen: Tietgenkollegiet på Amager, Skuespilhuset ved Kvæsthusbroen, SEB Bank ved Kalvebod Brygge og Fyrtårnet ved Østerport. De skildres på vidt forskellige måder, der alle undersøger, hvordan deres form er skabt for at kanalisere strømme af lys, luft og liv. Fællesskab er et gennemgående tema i forståelsen af, hvorfor bygningerne ser ud som de gør: For at hjælpe til dannelsen af fællesskab – inde i bygningen eller udenfor.

Stenens hjerte er støttet af Realdania, Nordea-fonden, Dreyers Fond og Petersen Tegl. Udstillingen er tredje del af Dansk Arkitektur Centers udstillingsrække Close Up, der stiller skarpt på fremtrædende danske arkitektvirksomheder. Tidligere har BIG og 3XN været udstillet.

Stenens hjerte er udviklet af Tor Nørretranders i et samarbejde med bl.a.Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Petersen Tegl, Murerfirmaet Murbo Aps. ved murermester Harry Hansen, Ingeniør Ole Vanggaard, Kvadrat , Frederiksen.eu, Carlsberg, Administrationschef Carsten Møller, Det Kongelige Teater, Scenograf Svend Hangaard, Intelligent Spaces, Fotograf Adam Mørk, Assistent Hampus Berndtson, Dronefotograf Bo Tornvig, Jarl Vindnæs, Cotter, Modelbygger Lars Rothenborg, Smed  Stefan Leunbach, Grafiker Camilla Jørgensen, Trefold, Oversætter  Jonathan Sydenham, Antropologistuderende Anders Grundtvig, Sara Hertz Gufler, Ditte Marie Hansen og Anton Svane Olesen, Digter Josefine Klougart, Professor Vibeke Sorensen, Lektor Per Kjærgaard Rasmussen og Lektor Sune Lehmann.