Det danske bidrag til arkitekturbiennalen i Venedig 2016

Foto af: Stamers konto
Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt Weiss skal kuratere det danske bidrage til Arkitekturbiennalen i 2016. 

Udstillingsperiode

28. maj - 27. november 2016

Emne

Venedig Biennale

Støttet af

Dansk Arkitektur Center var af Kulturministeriet udpeget som kommissær for det officielle danske bidrag til den 15. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig. Projektet var støttet af Realdania, Kulturministeriet og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur.

‘Det danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig 2016’ var et øjebliksbillede af en ny humanisme i dansk arkitektur. De to kuratorer, som har skabt udstillingen, var med et wunderkammer af arkitektoniske prototyper i stand til at vise, hvordan danske arkitekter i 2016 skabte arkitektur med et menneskeligt fokus.

Hvert andet år valfarter arkitekturinteresserede til Venedig, når arkitekter fra hele verden præsenterer deres udfordrende og inspirerende tanker og projekter på den berømte arkitekturbiennale. Dansk Arkitektur Center var Kulturministeriets kommissær for biennaleprojektet, der finansieres af Kulturministeriet, Realdania og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur. Sammen udpegede de arkitekt Boris Brorman Jensen og filosof Kristoffer Lindhardt Weiss til at kuratere det officielle danske bidrag til biennalen.

“Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt Weiss skal sammen stå for at skabe et vitalt udstillingsunivers, der giver en oplevelse af den mangfoldighed af nytænkning og arkitektonisk udvikling, som netop nu skaber den nye danske arkitektur med et menneskeligt fokus. Med Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt Weiss i spidsen for “det danske bidrag til arkitekturbiennalen i 2016″ forventer vi dels en ny indsigt i, hvordan modernismekritikken med eksempelvis Jan Gehl som bannerfører, lagde grunden til den nye danske arkitektur, dels et overvældende øjebliksbillede af, hvor dansk arkitektur er lige nu – herhjemme og ude i verden” siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

‘Reporting from the Front’ – livskvalitet gennem arkitekturen

Den tematiske ramme for biennalen var sat af arkitekturbiennalens hovedkurator, den chilenske arkitekt Alejandro Aravena. Under overskriften ‘Reporting from the Front’ ønskede Alejandro Aravena, at biennalen undersøgte arkitektens rolle i “kampen for at styrke menneskers livskvalitet over hele verden”.

“Blandt arkitekter er der bred konsensus om, at arkitekturarbejdet bør stå i menneskets tjeneste, men der er langt fra enighed om, hvordan og med hvilke midler den menneskelige arkitektur skabes. Vi vil tegne et vitalt øjebliksbillede af dansk arkitektur og byplanlægning, men har også tænkt os at gå et spadestik dybere. Det er vores ambition at undersøge, dissekere og diskutere nogle af de paradokser og konflikter, som en ny humanisme i samtidsarkitekturen bringer med sig”, siger Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt Weiss.

Danske arkitekter og byplanlæggere var blevet inviteret til at bidrage med prototyper, som viste, hvordan de aktuelt arbejdede med at skabe en human arkitektur, der påvirker menneskers adfærd og stræber efter at tjene fællesskabet.

Om kuratorerne

Det var to stærke profiler, der sammen har kurateret udstillingen i den danske pavillon. Boris Brorman Jensen og Kristoffer Lindhardt Weiss har igennem en årrække iagttaget, diskuteret og bidraget til dansk arkitektur og byplanlægning gennem bøger, artikler, undervisning og udstillinger.

Boris Brorman Jensen er selvstændig researcher, konsulent og praktiserende arkitekt. Han er uddannet fra Arkitektskolen Aarhus og State University of New York i Buffalo og har en ph.d. fra Aalborg Universitet. Han har været tilknyttet en række internationale arkitektskoler og universiteter bl.a. The University of Sydney, Chulalongkorn University Bangkok og Harvard GSD.

Kristoffer Lindhardt Weiss er uddannet filosof. Gennem sin karriere har han arbejdet med arkitektur og byudvikling som partner i tegnestuen EFFEKT (2003-2007), underviser på Kunstakademiets Arkitektskole, udstiller og arkitekturanmelder tilknyttet Dagbladet Information og Weekendavisen. Han er til daglig partner i rådgivningsvirksomheden Wallner Weiss.

Om arkitekturbiennalen

Den Internationale Arkitekturbiennale i Venedig er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted hvert andet år. Mere end 60 nationale pavilloner deltager med udstillinger i de historiske pavilioner i Giardini-området, på Arsenale og rundt i hele byen. Hovedkurator for den 15. Internationale Arkitekturbiennale i Venedig var den chilenske arkitekt Alejandro Aravena.

I 2006 vandt Danmark hovedprisen Den Gyldne Løve for bedste nationale pavilion med udstillingen CO-EVOLUTION. Den danske pavilion er en af arkitekturbiennalens mest velbesøgte pavilioner. I 2014 blev udstillingen i den danske pavillon set af flere end 120.000 gæster.

Udstillingen åbnede officielt den 28. maj 2016 og kan ses frem til den 27. november 2016.
Den 26. og 27. maj åbnede Den Danske Pavillon med et preview-program:

Se andre udstillinger i samme række
Arkitektur Biennale 2016 i DAC