Snøhetta-

World architecture

Udstillingsperiode

19. juni - 27. september 2015
♥♥♥♥♥♥ – Politiken

Kurateret af

Udstillingen var udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Snøhetta.

Støttet af

Udstillingen var støttet af Realdania.

Snøhetta indtog Dansk Arkitektur Center hele sommeren 2015. Snøhetta er et bjerg i Norge, og så er det Nordens mest hypede arkitektvirksomhed.

Deres mest kendte bygning er Operaen i Oslo, der ligger som et isbjerg midt i byen, men de er værd at kende af mange andre grunde. Deres holistiske og socialdemokratiske tilgang til arkitektur har nemlig vakt genklang fra Seoul, New York og København.

“Snøhetta bringer landskab og byggeri sammen i berigende udstilling på DAC Norges internationale tegnestue har lavet den bedste udstilling på Dansk Arkitektur Center siden BIG’s legendariske udstilling ‘Yes is More’ (2009).”

Historien om Snøhetta

Snøhetta opstod allerede i 1980’erne, da en flok bygnings- og landskabsarkitekter gik sammen om at danne et fællesskab, der kunne forene de to discipliner og danne en sammenhæng mellem bygninger og landskab. Fra start af var Snøhetta kollektivt orienteret – så i modsætning til mange andre arkitektvirksomheder er den ikke opkaldt efter grundlæggeren, men derimod med inspiration fra det sted virksomheden lå. Lejligheden var nemlig placeret ovenpå et værtshus ved navn ‘Dovrehallen’, og da Dovre er et fjell i Norge, hvor det højeste bjerg kaldes Snøhetta, stod valget lige for.

Operahuset i Oslo

Snøhetta blev især kendt for Operahuset i Oslo, der på mange måder er kendetegnende for deres virke. Den forener arkitekturen med det omkringliggende landskab og natur, og så er den demokratisk i sit udtryk, fordi den har åbnet Operaen op for et helt nyt publikum, der kommer for at opholde sig på det store tag med udsigt over fjorden.

Snøhetta har også projekter som udbygning af San Franciscos moderne kunstmuseum, byrumsfornyelsen af Times Square i New York, design af nye norske pengesedler og et kulturcenter i Saudi Arabien kaldet King Abdulaziz Centre for World Culture og i København er deres første projekt i Danmark – en udbygning af kunstmuseet Ordrupgaard.