Aarhus Universitet

Institution

533
Photo: Sandra Gonon, Arkitekturbilleder.dk

Med sine gule teglstensbygninger og skarpskårne former er Aarhus Universitet en dansk fortolkning af funktionalismen.

Danmarks andet universitet, Aarhus Universitet, blev indviet i 1928. Året efter skænkede Århus Kommune en kuperet grund til universitetet, og i 1931 vandt tre arkitekter den udskrevne arkitektkonkurrence om universitetet. Arkitekterne var Kay Fisker, P. Stegmann og C. F. Møller. Desuden var C. Th. Sørensen tilknyttet som havearkitekt.

Vinderforslaget var et campus-universitet, hvor de enkelte fakulteter er placeret forskudt i yderkanten af en bugtende park. Alle bygningerne fremstår som organiske og homogene strukturer i landskabet, idet alle facader og tage er dækket af gule teglsten.

Netop de murede bygninger med deres skarpskårne former er et godt eksempel på den danske fortolkning af funktionalismen, som kaldes ‘den funktionelle tradition’. Det er en arkitektur, der kombinerer den internationale modernisme med gamle danske traditioner, og som var forbillede for dansk byggeri frem til midten af 1950’erne.

I 1933 stod universitetets første bygninger til Det Kemiske-Fysiske-Anatomiske Institut færdige. Hovedbygningen blev indviet i 1946 og det høje bogtårn i 1962. Senest har arkitektfirmaet C.F. Møller stået bag en ny bygning med fem auditorier fra 2001.

Aarhus Universitet er både et enestående eksempel på et vellykket samspil mellem bygninger og landskab og på en større bebyggelses harmonisk udvidelse midt i en by gennem mere end 70 år.