Mary Elizabeths Hospital: Hjemligt børnehospital

Institution

800
© 3XN
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Mary Elizabeths Hospital skaber med sine bløde linjer rum til hverdag, familietid og leg midt i hårde sygdomsforløb. Her får den helende arkitektur plads med farver, natur og dagslys, der danner en hjemlig ramme for børn, unge og gravide på Rigshospitalets børneafdeling i København.

Det ligner ikke et almindeligt hospital, når man står foran Mary Elizabeths Hospital og kigger de syv etager op. Dens rundende, bløde facade i rødlig lerfarve står i stærk kontrast til de lige, grå facader med små vinduer, som kendetegner Rigshospitalets hovedbygning.

Vinduerne på børnehospitalet er fra gulv til loft og lader dagslyset strømme ind på enestuerne til kritisk syge børn, unge og gravide. Bag vinduerne ses også vinterhaver, som giver de indlagte adgang til natur døgnet rundt. Bygningens form er inspireret af hænder, der strækker fingrene ind i byen og ud i naturen, der omkredser hospitalet. 

Et andet hjem

På hospitalet er håbet, at børnene oplever det som et hjemligt sted, hvor det er rart at være. Et sted, hvor de kan blive raske i trygge rammer. Mange familier oplever, at livet går i stå, når et barn bliver indlagt, og derfor ville man skabe et hospital med mulighed for en form for hverdag.

De farvestrålende enestuer er indrettet med borde til at lave lektier og spise aftensmad sammen ved, og der er plads til at læse godnathistorier og lege. Familierne har også medbestemmelse over indretningen på stuerne. Pladsen til familierne strækker sig helt ud til bygningens midte. Her findes fællesområder med plads til leg, som er en konstant i børns liv uanset sygdom.

Selve behandlingen er som hospitalets andre elementer vendt på hovedet. I stedet for at sende barnet rundt til forskellige specialister, kommer de til patienterne. Hele bygningens infrastruktur er styret efter det princip.

Helende arkitektur

Bevæger man sig indenfor i det 60.000 kvadratmeter store sted, vil man igen møde naturen i indgangsområdet. De fleste vægge og gelændere er nemlig holdt i egetræ, og den runde og bløde æstetik er dominerende. Her er højloftet, luftigt og fyldt med dagslys. Noget af gulvet, møblerne og udvalgte vægge er malet i forskellige farver for at gøre stedet rart, beroligende og indbydende.

Arkitekterne bag har arbejdet med helende arkitektur, som er kendetegnet ved lys, ro, farver og adgang til natur og frisk luft. Ting, der alle ifølge en lang række forskningsprojekter viser, at patienter bliver raske hurtigere end med den sterile arkitektur, man kender fra ældre hospitaler. 

I nærheden af Mary Elizabeths Hospital

Ikke langt fra Mary Elizabeths Hospital ligger Panum med de mægtige og robuste betonbygninger langs Tagensvej. I forbindelse med Panum ligger også Mærsk Tårnet, som med bløde former og kobberbelagt facade gør sig tydeligt bemærket midt på Nørrebro. Rigshospitalets Nordfløj er, ligesom Mary Elizabeths Hospital, tegnet af 3XN, der er kendt for skæve og legende former.