BaNanna Park: Fra giftgrund til lokalt åndehul
Kultur
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeNedslidt område fik ny park ved hjælp af lokalt engagement og kommunal velvilje. BaNanna Park er et grønt fristed for byens borgere.
En græsplæne, en skov, en klatreportal, to bananformede jordvolde og en masse lokalt engagement. Med de ingredienser kan man forvandle en tidligere industrigrund til en attraktiv park og legeplads. Historien om BaNanna Park er en solstrålehistorie om, hvordan kommunen reddede et ubebygget areal fra byggelystne investorer og sikrede et grønt åndehul i et af landets mest naturfattige byområder.
Lokalt åndehul
I slutningen af 2004 kom det frem, at der var planer om et boligbyggeri i en ubebygget og græsbevokset lomme ved Nannasgade på Nørrebro. Området blev i lang tid brugt af områdets institutioner som supplement til legepladser og skolegårde, hvilket resulterede i, at ansatte på Rådmandsgades Skole, områdets forældre og andre ildsjæle indsamlede 2.300 underskrifter mod projektet, og kort tid efter opkøbte kommunen området og gjorde det til et projekt under den dengang nystartede områdefornyelse i Mimersgadekvarteret.
Gennem borgermøder og dialog med institutionerne blev der udarbejdet en plan for en bydelspark. Parken skulle fungere som et grønt åndehul i kvarteret samtidig med at det kunne bruges af områdets børn og unge.
Jorden er giftig
Før områdefornyelsen blev grunden på Nannasgade kaldt “giftgrunden” på grund af det olieraffinaderi, der tidligere lå på stedet. Jorden blev renset op, så det var sikkert for børn at lege i parken, og navnet blev ændret til det mere muntre BaNanna Park. Dette navn inspirerede arkitekterne til parkens særkende: To bananformede jordvolde i parken, den ene endda klædt i en hidsig gul sportsbelægning, så ingen kunne være i tvivl.
Junglen, plænen og pladsen
I foråret 2010 kunne de glade beboere tage BaNanna Park i brug. Parken er inddelt i tre områder: Junglen, plænen og pladsen, som tjener hver deres funktion.
Junglen er egentlig en samling eksisterende træer med nyplantede kirsebærtræer, som giver parken endnu mere farve om foråret. Der er også blevet plantet en håndfuld bambusbuske for at skabe den rette jungleatmosfære.
Plænen er først og fremmest tænkt som boldbane, men det er også her, at man finder de karakteristiske bananer, som kan bruges til leg eller som tilskuertribuner ved fx fodboldkampe.
Pladsen markerer indgangen til BaNanna Park med en 14 meter høj klatreportal. Her er der opstillet forskelligt byinventar, der indbyder til ophold.
Parken er bundet sammen med et asfalteret loop, som for eksempel kan bruges til cykling eller rulleskøjteløb. Langs stien er der opstillet lamper, så der ikke er nogle mørke og skumle kroge, og et par store lysmaster med farvet lys kaster et eventyragtigt skær over parken ved aftenstide.
Mere grønt til Nørrebro
BaNanna Park er ét projekt ud af flere, der skal sikre mere grønt på Nørrebro. Et stenkast derfra, i Odinsgade, er der blevet etableret en såkaldt lommepark. Og længere ude mod Nørrebro Station blev parkbåndet Superkilen indviet i juni 2012, og aktivitetsparken på det tidligere DSB-areal blev indviet i efteråret 2012. Tilsammen skal disse projekter medvirke til at skabe en positiv byudvikling i det tidligere lidt slidte kvarter.
Arkitektur-
tidslinje
Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.
Se tidslinjeUdforsk byen
Udforsk byen
Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.