Børnebyen på Christianshavn

Institution

800
Photo: Rasmus HjortshøjCOBE
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Børnene har fået deres helt egen by med parker, restauranter, stadion og rådhus samlet i én daginstitution, Børnebyen på Christianshavn.

Hvordan bygger man Danmarks største institution, der skal huse mere end 600 børn og unge – vel at mærke uden at det bliver en pasningsfabrik?

Sådan lød udfordringen i arkitektkonkurrencen om en ny børneby på Christianshavn udskrevet af Københavns Kommune i 2012. Institutionen rummer i dag 618 børn og unge med både børnehave, fritidsklub og ungdomsklub.

Verdens bedste børneby

Et konsortium bestående af COBE og NORD Architects Copenhagen, Grontmij og PK3 Landskabsarkitekter vandt konkurrencen med deres forslag om at bygge “Verdens Bedste Børneby”. “
Helt fra starten havde arkitekterne tænkt på projektet som en by, bestående af en lang række mindre huse.
Børnenes by får sin helt egen identitet som en ‘by i byen’, ligesom Christianshavn og naboen Christiania også har det. Derfor har Børnebyen bygninger med kant og karakter – for eksempel et rådhus, en brandstation, en fabrik, et udkigstårn, et stadion, og et basketball-bur på taget, der danner en gylden byport til Prinsessegade,” fortæller Dan Stubbergaard, partner hos COBE.

Flere små bydele giver alle børn plads

Arkitekterne har hentet inspiration i København og byens forskellige bydele, f.eks. Christianshavn, der står som en form for by i byen. Ligesådan får børnene nu deres egen by i København.

Den store institution er brudt op og inddelt i flere små enheder, eller rettere, flere små bydele. På den måde får både børnehave, fritidshjem og ungdomsklub passende rammer og plads, men bystrukturen giver også nærhed og en børnevenlig skala på de mange kvadratmeter. Der er plads til alle: racerkørerne og kagebagerne, kunstmalerne og de boldglade, de vilde og de stille, de store og de små.

Komplet by i lille skala

Den lille by har ligesom København forskellige nabolag med forskellige huse, offentlige pladser og hvad der ellers kendetegner København som by – alt i børnehøjde. Derudover er byggegrundens landskabelige træk forsøgt bevaret og tænkt ind i arkitekturen. Bakker, græsarealer og store træer lever således videre i de parker og grønne områder, som Børnenes by naturligvis også har.