Birk Centerpark, Herning

Erhverv

800
Photo: Andreas Trier Mørch, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Birk Centerpark i Herning kombinerer både landskab, arkitektur og kunst. Birk Centerpark er et erhvervs-, undervisnings-, bolig- og forskningsområde.

Området blev grundlagt, da fabrikanten Aage Damgaard i 1964-66 anlagde skjortefabrikken Angli V i et industriområde i Birk ved Herning.
Arkitektfirmaet C.F. Møller tegnede den sneglehusformede enetages fabrik ud fra en idéskitse af havearkitekten C.Th. Sørensen. Han stod desuden bag den store cirkulære skulpturpark, der samtidig blev konstrueret ved siden af fabrikken.

Kunst er en integrerede del fabrikken

Fabrikkens cirkelform blev ind mod gården udsmykket med et keramisk relief af maleren Carl-Henning Pedersen. Kunstværket hedder ‘Fantasiens Leg om Livets Hjul’. Eksemplet er karakteristisk for Birk Centerpark, hvor kunst fra starten medtænkes som en integreret del af bygningerne.
Anglifabrikkens ejer, Aage Damgaard, var desuden overbevist om billedkunstens positive indflydelse på arbejdsmiljøet og udstillede sin store samling af dansk samtidskunst i fabrikken. I 1974 lukkede fabrikken og Herning Kunstmuseum flyttede ind i bygningen.

Bygninger med samme geometriske formsprog

Anglifabrikken blev fulgt op af en stribe byggerier, der alle tog arkitektonisk afsæt i fabrikkens hvide, knappe og geometriske formsprog.
Tæt på fabrikken ligger således ægteparret Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum. Det er tegnet af arkitektfirmaet C. F. Møller og stod færdigt i 1976. Museumsbygningen er rund med et skråt afskåret tag.
Mens Anglifabrikken er smykket indadtil, er museet smykket udvendigt af Carl-Henning Pedersens farverige keramik. I 1993 blev museet udvidet med en underjordisk del, der får dagslys fra en glaspyramide.

Planen var undervisning

Omkring 1970 havde man planer om at anlægge en eksport- og designskole i Birk. Den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon tegnede skolen, men kun et prøvehus blev opført. Det ligger stadig ved hovedgaden i Birk Centerpark og er blevet anvendt til både kontor, udstillinger og privat beboelse. Huset er kendetegnet ved sine høje, svungne tagformer og de mange store vinduesflader, der giver rummene et stærkt lys.
Også Henning Larsens Tegnestue er repræsenteret med Handels- og Ingeniørhøjskolen fra 1995.

Nordeuropas største skulptur

Birk Centerpark rummer desuden Nordeuropas største skulptur. Det er Ingvar Cronhammers ‘Elia’ fra 2001. Skulpturen er 60 meter i diameter og 30 meter i højden. Hver 19. dag sender ‘Elia’ en flamme i vejret, og i tilfælde af tordenvejr vil de fire jordbundne søjler opfange lynnedslag og sende en kraftig resonans tilbage mod himlen.