Christiansborg Slot

Slot

800
© Martin Toft Burchardi Bendtsen

Demokratiets vigtigste bygning er som Fugl Føniks, der har rejst sig fra asken adskillige gange.

Christiansborg Slot er i sin nuværende form fra 1928 blandt landets yngste. Men det er formentligt også det slot med de dybeste rødder, både konkret og i metaforisk forstand. Det er på denne grund, magten har været centreret gennem 870 år frem til i dag, hvor Folketinget nu har til huse. Samtidig bærer slottet helt konkrete spor fra hele fire forgængere, der har afløst hinanden siden Københavns grundlægger, bispen Absalon, havde sin borg i 1100-tallet. Senere fik kongen større magt og ville have et slot. Det første måtte rives ned, fordi der var bygget et tårn så tungt, at det hele var i fare for at styrte sammen. Det næste brændte. Og så brændte endnu et.

På skuldrene af gamle dage

Men fra hver epoke er noget blevet bevaret. I kælderen ses ruinerne fra Absalons ringmur og det allerførste slot, Københavns Slot. Fra rokokotiden i 1700-tallet har Hofteatret og ridestaldene overlevet hele to brande. Da arkitekten C.F. Hansen byggede et nyt slot i klassicistisk stil i 1800-tallet, genbrugte han nogle af de gamle ydermure. Men de meget brandfarlige konstruktioner blev også her ædt op af ilden godt 100 år senere. Tilbage stod dog slotskirken og – endnu – dele af ydermuren. De indgår i dag i det Christiansborg Slot, som mange københavnere nok føler altid har været der.

Tung som magtens vælde

Kongen bestemte ikke længere enevældigt over landets arkitektur, da det skulle besluttes, hvem der skulle genopbygge det nedbrændte slot i starten af 1900-tallet. Der var mange stridende fløje blandt både arkitekterne og i offentligheden, da der blev holdt arkitektkonkurrence om, hvordan landets nye magtcentrum kunne se ud. Det var således under vældige diskussioner, at man endte med at vælge det nybarokke forslag fra arkitekten Thorvald Jørgensen – en tung bygning i granit frem for tegl, som den tids samtidige romanticister ellers svor til. Med granitten blev magten anderledes solidt stadfæstet, mente man. Langs stue- og kælderetagerne er der imidlertid klare fysiske tegn på, at hele landets interesser nu spillede en rolle for den ypperlige arkitektur. Her er der nemlig brugt vidt forskellige sten, som er indsamlet fra i alt 700 sogne i hele landet.

Det halve af Danmarkshistorien hugget i granit

Over de fleste vinduer i stueetagen ses ansigter af for eksempel Tycho Brahe, Grundtvig, Adam Oehlenschlæger, Absalon, Tordenskjold og adskillige andre betydningsfulde mænd fra Danmarks historie. De blev skabt af billedhuggeren Anders Bundgaard, mens kvinderne endnu kun havde haft stemmeret i få år. Slotsbygningen er formet i tre fløje med to porte, Kongeporten og Dronningeporten, der giver adgang til Slotspladsen og Prins Jørgens Gård inde bag de tunge facader. Inden døre har både Kongehuset og Folketinget hver deres fløj, og rum efter rum er spækket med kunstværker, tapeter, stuk, gobeliner, armatur, træudskæringer, møbler, gulvbelægninger, lysekroner, malerier og meget mere. Det stammer dels fra det forrige slot, dels fra andre af landets slotte og dels fra gaver, der er blevet overbragt gennem tiden. Den største sal er Riddersalen, der er 40 meter lang og har en loftshøjde på 10 meter. Det er her, der afholdes kongelige aftenselskaber og gallamiddage, når landet har statsbesøg.

Hemmeligt pulterkammer i tårnet

Hvor Folketinget og de mange sale, ruinerne under og pladserne omkring Christiansborg har været tilgængelige og velkendte for offentligheden gennem tiden, forholder det sig anderledes med det indre af slottets vartegn, tårnet. Christiansborgs tårn er Københavns højeste med sine i alt 106 meter. Oprindeligt var taget af tegl, og øverst var der kun en enkelt krone og ikke tre som nu, for pengene rakte ikke, da det nærmede sig sin afslutning i 1928 mellem to verdenskrige. Det huede ikke danskerne. Teglet blev skiftet ud med kobber efter en landsindsamling, og få år senere blev de sidste to planlagte kroner tilføjet, da indenrigsministeren havde konstateret, at det jo lignede Korsør Banegård foruden.

Under en stor renovering i 00’erne fandt arkitekterne et gammelt pulterkammer øverst oppe fyldt med gamle modeller af bygningen. Det er nu blevet restaureret og omdannet til restaurant med adgang for alle – og med en udsigt ingen bør snyde sig selv for.

I nærheden af Christiansborg Slot

Christiansborg Slot ligger midt i Københavns Kulturkvarter, der rummer byens vigtigste kulturinstitutioner. Du kan let komme til for eksempel Hofteateret, der overlevede branden i 1700-tallet. Det ligger lige gennem porten ved den gamle ridebane og rummer i dag et teatermuseum. Tæt på finder du også Nationalmuseet og Thorvaldsens Museum.

Du kan også gå ud på Christiansborg Slotsplads, der er omkranset af 85 granitkugler, hver med en vægt på cirka 1,7 ton. Herfra er der er adgang til C.F. Hansens slotskirke fra starten af 1800-tallet. I modsatte retning ligger Christian 4.s renæssancebygning Børsen med det karakteristiske dragespir, der på tragisk vis brændte ned i foråret 2024 efter at have overlevet gentagne brande gennem Københavns historie.

Sted

København, Indre by

Arkitekt

Thorvald Jørgensen

Opført

1928

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.