Den Arktiske Ring: Helt tæt på isbjørnene i Zoo

Kultur

800
Photo: Bo Bolther
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Moderne, gennemarbejdet arkitektur giver helt nye dimensioner og dyrevelfærd til de gamle anlæg i Zoologisk Have København. Den Arktiske Ring tilbyder publikum et ganske særligt indblik i isbjørnenes liv.

Den Arktiske Ring giver isbjørnene i Zoologisk Have over 3.000 kvadratmeter at tumle sig på. Anlægget forsøger at efterligne isbjørnenes naturlige leveforhold i den arktiske natur. Derfor er landdelen udformet som en tundrakyst med klippestykker, græsser, urter, småbuske og dværgpil som i Arktis.

Ansigt til ansigt med isbjørne

I tundralandskabet kan de store rovdyr grave i jorden og søge efter mad, hoppe i vandet fra klipper og dykke ned i det store saltvandsbassin. Tværs gennem bassinet løber en gennemsigtig akryltunnel, hvor publikum kan komme helt tæt på de store dyr, når de dykker ned i vandet. Gensidig nysgerrighed gør det muligt at kigge isbjørnene lige i øjnene og for alvor få en fornemmelse af, hvor store de er.

Flere perspektiver til gæsterne

Vejen gennem anlægget er formet som et rumligt forløb med forskellige oplevelser, der afløser hinanden. Turen gennem Den Arktiske Ring starter på land i et slynget rampeforløb, hvorfra man har udkig til isbjørnenes tundralandskab. Rampen leder ned til ishavet, hvor man oplever isbjørnene under vand og fortsætter opad langs husets periferi, hvor man kan gense isbjørnene i vandet, nu i højde med vandoverfladen. Undervejs kan man gå ombord i udstillinger om dyrenes liv og opleve det færøske fuglefjeld med søpapegøjer, lomvier og alke, der rejser sig midt i Den Arktiske Ring.

Nordlig inspiration

Dall & Lindhardtsen har tegnet Den Arktiske Ring, og det er ikke første gang, de har taget sig godt af dyrene. De står også bag Flodhestehuset, Girafhuset og Abejunglen i København Zoo. Inspirationen til Den Arktiske Ring er hentet i isbjørnenes ophav i den arktiske tundra med gletsjere, blåt hav og kridhvide isbjerge. Den Arktiske Ring er bygget op af specielle geometrier; ellipser, bue- og rampeforløb, der er støbt på stedet i snehvid beton. Nogle steder er betonen støbt mod akrylplader for at opnå en spejlblank is-overflade, som imiterer isbjørnenes naturlige omgivelser.

I nærheden af Den Arktiske Ring

Zoologisk Have i København har andre dyreanlæg med høj arkitektonisk værdi. Oplev for eksempel Elefanthuset og dets smukke lysindfald fra de to bladmønstrede glaskupler. Også Pandahuset er et besøg værd. Her har BIG skabt et dyreanlæg med en grundplan, der er formet efter det kinesiske yin-yang symbol. Når du befinder dig i Zoologisk Have er Zootårnet naturligvis også nærliggende at besøge. Det tætteste København får på et Eiffeltårn giver en storslået udsigt over byen.