Klimatorium: Kystnært mødested for klimaet

Kultur

800
Photo: Adam Mørk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Klimatorium er et internationalt center for klimaforskning. Bygningens enkle og nutidige udtryk kiler sig ind i havnens arkitektur og afspejler samtidig traditionen med bådebyggeri i Lemvig.

Er det en bølge? En båd? En bygning? Klimatoriums enkle udtryk giver plads til et markant designelement, som man ser øjeblikkeligt – en stor tredimensionel bue af træ, der rejser sig på bygningens facade. Den strækker sig ind i huset og er hvileplads med bænke til havnens gæster på bygningens yderside.

Buen er ment som en hyldest til Lemvigs karakteristiske fiskerbåde, det bølgende vand i Limfjorden og de lokale byggetraditioner. Men også som en påmindelse om havets stigende indflydelse på fastlandet og nødvendigheden af nye tilpasninger til et ændret klima.

Udsigt til havn og hav

Klimatorium blev til for at finde løsninger på verdens klimaudfordringer. Huset rummer både kontorer, mødelokaler, udstillinger og konferenceområder, og det fungerer også som mødested for lokalsamfundet.

Bygningen i stål, glas, beton og træ er bygget til at holde til storm og vand. Med blot to etager rager den ikke op over havnens eksisterende arkitektur. Glasvægge i stueetagen giver Klimatorium et let udtryk og direkte udsigt til Limfjorden lige udenfor.

Træder man indenfor i Klimatorium, er træbuen heller ikke her til at overse. Faktisk er den inkorporeret i begge etager, som var huset opført udenom den. De enkle materialer går igen med rå betonvægge, trælofter og frie stålbjælker. På overetagens facade lukker lodrette trælameller udsigten til fjorden ind, men skærmer af for direkte sollys.

Både inde og ude bliver det et samlingspunkt og socialt mødested for Klimatoriums medarbejdere og gæster såvel som for folk i Lemvig.
– Jan Ammundsen, arkitekt og seniorpartner hos 3XN.

Indbygget kystsikring

Byens placering i bunden af en vig i Limfjorden gør, at udfordringerne med højvande til en gammel kending for Lemvig. Her findes allerede kystsikring, blandt andet i form af den 350 meter lange, lave betonmur med det finurlige navn Le Mur – en sammentrækning af Lemvig og Mur.

I forbindelse med opførslen af Klimatorium er der tænkt endnu mere klimasikring ind. For eksempel er parkeringspladsen lavet med en såkaldt permeabel belægning, som sikrer, at regn kan sive igennem og væk fra land.

Det grønne område ved siden af Klimatorium består af træer og planter, som trives i salte kystmiljøer. Området er også et sted, hvor forskerne kan teste og eksperimentere med nye klimaløsninger.