Moesgaard Museum: Bygget som en udgravning

Kultur

800
© Moesgaard Museum
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Syd for Aarhus i bydelen Højbjerg brydes naturen af en betonbygning, der med sit skrånende tag af græs rejser sig fra landskabet. Bygningen vokser nærmest ud af marken for at give plads til de historiske fund og deres besøgende på Moesgaard Museum.

Som ved en arkæologisk udgravning er museet udformet på en måde, der giver de besøgende mulighed for gradvist at dykke længere ned i historiens lag. Bygningen har forskudte niveauer med indhak, som havde man løftet græsset, gravet et hul i jorden og puttet en bygning derned. Den består derfor både af større og mindre rum, der indbyder til forskelligartede udstillingsformer om menneskets historie.

En indbydende bakke

Selv når museet er lukket, fungerer bygningen som et offentligt rum. I de varmere måneder kan taget benyttes som picnicsted med udsigt over Aarhus Bugt. Om vinteren, når der falder sne, forvandles det til områdets største kælkebakke.

Beslutningen om at beklæde toppen med græs og mos, giver bygningen dens alsidighed. Det grønne er også med til at bløde den store mængde beton op og integrerer den i landskabet. Desuden trækker designet på en palet af materialer, der understreger, at dette er en bygning, der er dybt forbundet med landet og dets historie.

Den massive beton bruges omfattende for at skabe en robust helhed, mens blødere materialer som glas og træ punkterer bygningen, så den passer bedre ind i omgivelserne. Lodrette trælameller efterligner træerne i den nærliggende skov, idet de bryder facaden op i smalle glaspaneler. Fordi bygningen er bygget på den måde og for eksempel har caféen med udgang til taget, opløses grænsen mellem interiør og eksteriør. På den måde underbygges bygningens plads i terrænet.

Museet i betonbygningen

Træder du indenfor i museet, kommer du ind i en åben og lys hal med indgangsfoyer, billetsalg, museumsbutik og en stor spisesal, der leder ud til tagterrassen. Derfra kan du gå op ad trappen til den etnografiske udstilling, ind i det store særudstillingslokale eller ned ad den centrale trappe til de arkæologiske udstillinger om Danmarks oldtid.

Som kontrast til den lyse hal, vil du opleve en helt anden stemning, når du går ned ad trappen til det store og meget mørkere udstillingsområde. Her vil du virkelig kunne opleve den underjordiske karakter, bygningen rummer. De nederste rum er nemlig uden naturligt dagslys, og det giver plads til fordybelse i de historiske objekter.

Da Moesgaard Museum stod færdigt i 2014, blev det hyldet for et design, der skaber et både indendørs og udendørs samlingspunkt for offentligheden. Desuden er museet designet til at være enormt sikkert og med høje standarder indenfor klimastyring. Det gør det muligt for udstillingen at rumme nogle af de mest værdifulde kulturgenstande i verden.