FN Byen: Forbilledlig bæredygtighed

Erhverv

800
Photo: Adam Mørk - 3XN
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Som en skinnende hvid stjerne ligger FN Byen på Marmormolens spids og spejler sig i Øresund. Her samles otte FN-organisationer på 45.000 kvm, der elegant balancerer strenge sikkerhedskrav med et åbent, let udtryk og en stærk bæredygtig profil.

Der er altid mange hensyn at tage når nye bygninger tegnes og bygges, men opførelsen af FN Byen stillede ekstraordinært store krav til arkitekter og ingeniører. Ud over at være et æstetisk vartegn og en velfungerende ramme om knap 1000 medarbejderes hverdag, skulle FN Byen også leve op til strenge sikkerhedskrav og en ambition om et bæredygtigt byggeri i høj standard. De mange krav har 3XN jongleret smukt på plads i FN Byen, der med form som en otte-takket stjerne pryder Marmormolen i Nordhavn.

Global og lokal inspiration

Udformningen af FN Byen har taget afsæt i FN’s værdier og arbejde, men også i de lokale omgivelser og Nordhavns historie. Formet som en otte-takket stjerne rækker FN Byen ud i verden i mere end én forstand. Bygningen er beklædt med hvide skodder, der næsten får ‘takkerne’ til at ligne stævnen på de mange krydstogtskibe, der lægger til ved Nordhavn. Den nederste del af bygningen er beklædt med rustrøde jernplader, som også findes på indersiden af Marmor-molen.

Skulpturel trappe skaber dialog

FN Byen samler de FN-organisationer, der før lå spredt forskellige steder i København under samme tag. FN Byen skal gøre det muligt at dele administration og viden mere effektivt, og det afspejler sig i indretningen af bygningen. I stedet for elevatorer bindes bygningens indre sammen af en skulpturel sortlakeret trappe, der slynger sig som en rutsjebane mellem de forskellige etager og afdelinger. Trappen giver åbenhed og overblik i huset og virker som et mødested, hvor medarbejderne på uformel vis kan falde i snak. Helt i tråd med FN’s arbejde med at skabe dialog mellem mennesker i verden.

Sikkerhed forenet med åbenhed

FN Byen er placeret på sin egen kunstigt opførte ø, der omgives af en voldgrav. Dette træk er et svar på nogle af de mange sikkerhedskrav, der var til byggeriet. Oprindeligt var det nemlig planen at opføre en mur omkring bygningen, men i stedet har arkitekterne hos 3XN valgt at afskærme bygningen med vand.

“En kanal er en barriere, der adskiller det offentlige fra det private, men det er en positiv barriere, som samtidig referer til Københavns mange andre kanaler,« siger Kim Herforth Nielsen, til Magasinet KBH.

Forbilledlig bæredygtighed

I kontorbyggeri går størstedelen af energiforbruget typisk til opvarmning, nedkøling og kunstigt lys. En lang række højteknologiske løsninger på især disse områder, har givet FN Byen et energiforbrug på mindre end 50 kWh pr. m2 pr. år, hvilket svarer til et lavenergi type 1 hus. Blandt andet er tag og facade beklædt med solpaneler, der producerer energi til opvarmning, mens nedkøling sker med havvand. Et tydeligt eksempel på bygningens bæredygtige ambitioner er den dynamiske facade. De 1400 tofløjede foldeskodder er i konstant bevægelse, efterhånden som lyset bevæger sig rundt om bygningen i løbet af dagen.

Del af det nye Nordhavn

FN Byen var det første byggeri, der stod færdig på Marmormolen i det nye Nordhavns kvarter. Og som en lysende ledestjerne vil FN Byen lede vejen for udviklingen af resten af kvarteret, der også får en særdeles bæredygtig profil.

Fakta:

  • De ansatte i FN Byen repræsenterer hele verden, og det ser man også på antallet af nationaliteter, som har deres daglige gang i bygningen. De godt og vel 1500 ansatte har nemlig over 100 forskellige nationaliteter.
  • FN Byen opsamler hvert år ca. 3 millioner liter regnvand. Det er nok til at skylle ud i toilettet 5300 gange om dagen.
  • FN Byen huser i dag 11 af FN’s organisationer bl.a.: World Health Organization (WHO), World Food Programme (WFP) og UNICEF.

I nærheden af FN Byen

Den på nuværende tidspunkt eneste nabo til FN Byen hedder Marmorbyen. Marmorbyen er de grå bygninger langs marmormolen. Projektet er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, og langs molen findes en mere skyggebetonet promenade, der er et alternativ til den meget besøgte Sandkaj på modsatte side.
Om få år står en ny nabo dog klar på molen. DFDS, som dagligt sejler forbi Marmormolen med Oslo-færgen, “lægger til kaj” fra 2021, med hvad der er beskrevet som “en færge på land”. Et nyt domicil designet af PLH på hele 15.500 kvm til firmaets 700 ansatte i København.

Sted

København, Østerbro

Bygherre

By & Havn

Entreprenør

E. Pihl & Søn A/S

Ingeniør

Orbicon Leif Hansen

Opført

2013
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.