Forskerboligerne

Bolig

800
Photo: Jens Markus Lindhe
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

På ingen tid blev forskerboligerne i Carlsberg Byen hædret for sin usædvanligt høje kvalitet. Form, materialer og detaljering er af en karakter, der bør opleves.

Det seks etager høje boligkompleks, Forskerboligerne, er et sandt mesterværk af detaljer, der fint kombinerer et moderne udtryk med traditionelle materialer.

Bygningen er kendetegnet ved skrå, gule mursten, der træder geometrisk frem af facaden samt varme trædøre, luftige balkoner, store vinduer og en stueetage, der flyder harmonisk sammen med den frodige have.

Projektet begyndte, da Carlsbergfondet udskrev en konkurrence om at bygge 22 lejligheder til videnskabelige forskere ved siden af J. C. Jacobsens Have. Projektet var en fejring af grundlæggerens 200 års fødselsdag.

Nutid og fortid skaber tidsløshed

Murstensfacaderne nikker til de nærliggende fredede bygninger: Mineralvands Fabrikken fra 1927 og De Hængende Haver fra 1969. Man mærker inspirationen fra dansk funktionalisme som i Kay Fiskers Gullfosshus, men i stedet for at blive nostalgiske og bagudtænkende har Forskerboligerne fået en sublim kvalitet og en tidløshed.

I den hurtigt voksende Carlsberg Byen virker det til, historien om det gamle bryggeri erstattes af hypermoderne bygninger. Men i modsætning til mange af de andre nye byggerier vil Forskerboligerne forblive pittoreske i årtier fremover.

Byggeriet har stået færdigt siden 2017, og har vundet priser for sin sublime sanselighed og tekstur.