Forskerboligerne

Bolig

Photo: Jens Markus Lindhe
 

På ingen tid blev bygningen i Carlsberg Byen hædret for sin usædvanligt høje kvalitet. Form, materialer og detaljering er af en karakter, der bør opleves.

Det seks etager høje boligkompleks, Forskerboligerne, er et sandt mesterværk af detaljer, der fint kombinerer et moderne udtryk med traditionelle materialer.

Bygningen er kendetegnet ved skrå, gule mursten, der træder geometrisk frem af facaden samt varme trædøre, luftige balkoner, store vinduer og en stueetage, der flyder harmonisk sammen med den frodige have.

Projektet begyndte, da Carlsbergfondet udskrev en konkurrence om at bygge 22 lejligheder til videnskabelige forskere ved siden af J. C. Jacobsens Have. Projektet var en fejring af grundlæggerens 200 års fødselsdag.

Selvom byggeriet kun har stået færdigt siden 2017, har det allerede vundet priser for sin sublime sanselighed og tekstur.

Murstensfacaderne nikker til de nærliggende fredede bygninger: Mineralvands Fabrikken fra 1927 og De Hængende Haver fra 1969. Man mærker inspirationen fra dansk funktionalisme som i Kay Fiskers Gullfosshus, men i stedet for at blive nostalgiske og bagudtænkende har Forskerboligerne fået en sublim kvalitet og en tidløshed.

I den hurtigt voksende Carlsberg Byen virker det som om historien om det gamle bryggeri erstattes af hypermoderne bygninger. Men i modsætning til mange af de andre nye byggerier vil Forskerboligerne forblive pittoreske i årtier fremover.