Ny Østergade 30: Moderne arkitektur i historiske omgivelser

Bolig

533
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Ny Østergade 30 er et byhus på hjørnet af Ny Østergade og Store Regnegade – et krydspunkt i det charmerende Grønnegadekvarter. Her, mellem klassiske københavnerejendomme, farverige facader og fortovscafeer, fletter bygningen sig lavmælt ind blandt historiske nabohuse.

Nogen husker måske, at lige præcist dét hjørne stod tomt i årtier og var en indhegnet grusbelagt parkeringsplads. Men i 2021 blev København K et byhus rigere, og dermed blev et sammenhængende gaderum skabt.

Den hvide sandstens-ejendom inviterer både sollys og summende byliv med indenfor ved hjælp af de mange franske altaner og store vinduespartier, der optager det meste af facaden. Og som noget helt særligt kan man ved siden af byhusets hoveddør læse de indgraverede latinske ord ”area aviae meae” – min mormors plads. En sætning som refererer til det personlige forhold de tidligere ejere keramiker Liselotte Frankild og hendes mand professor og arkitekt Carsten Juel-Christiansen havde til grunden.

Nyt projekt midt i fortidens arkitektur

Tanken var at skabe en klassisk byejendom, der både trækker på omkringliggende bygningers erfaringer og samtidig er moderne og tidssvarende.

Ny Østergade 30 er placeret mellem nogle af Københavns ældste ejendomme, som byder på lavloftede lejligheder, orange teglsten og bindingsværk. Og selvom byhuset på mange måder repræsenterer grøn og moderne arkitektur, formår det at blende fint ind i middelalderkvarteret.

Flerfunktionelt projekt skaber ny værdi til kvarteret

Bygningen rummer flere forskellige funktioner herunder butikker, restaurant, kontorer og boliger. Og hvis man vender blikket opad, kan man ane trækroner fra bygningens beplantede taghave, som kan benyttes af beboere og brugere, men som samtidig skaber en grøn udsigt til de forbipasserende. Formålet er at tilføre varige værdier til kvarteret og fuldende hjørnet af Ny Østergade.

I nærheden af Ny Østergade 30

Fem minutter fra Grønnegadekvarteret ligger Københavns største torv og knudepunkt, Kongens Nytorv. Pladsen rummer en lille have og midt i den er der placeret en rytterstatue af Kong Christian den femte, som var ham, der anlagde torvet i sin tid. Herfra kan du fortsætte ned ad Nyhavn til du kommer ned for enden, hvor Skuespilhuset på fornem vis binder byen og havnen sammen.