Green Lighthouse

Skole

Green Lighthouse
Photo: Adam Mørk - 3XN
 

Byens første offentlige CO2-neutrale byggeri, der er formet med inspiration fra et solur.

Green Lighthouse blev tænkt og bygget op til klimatopmødet i København i 2009. Der var behov for et eksempelprojekt, der kunne fremvise en metode til en CO2-neutral metode i fremtidens byggeri.

I juli 2008 blev vinderen af arkitektkonkurrencen om et nybyggeri til Københavns Universitet offentliggjort. Tegnestuen Christensen & Co vandt sammen med COWI og Hellerup Byg med projektet Green Lighthouse, der skulle rumme nye fælles faciliteter til de studerende ved Naturvidenskabeligt Fakultet på Tagensvej.

Byggeriet har et lavere energiforbrug, end det bliver krævet ved lov i 2020.

Nyt centrum for naturvidenskaben

Den centralt placerede bygning fungerer som midtpunkt for livet på det såkaldte “Nørre Campus”, der er en del af Universitetsparken.

Bygningen er fritliggende med direkte adgangsmuligheder fra flere retninger i parken, som i øvrigt har været genstand for en gennemgribende renovering. Med sin runde form og grønne beklædningfungerer Green Lighthouse som et stærkt visuelt vartegn for campus. Bygningen indeholder mødefaciliteter, studenter service og administration. 

Soluret som metafor

“Med solen som den dominerende energikilde, spejler bygningens runde form og facadens bevægelige lameller solens vandring omkring bygningen”. Således forklarede arkitekt Michael Christensen, direktør i Christensen & Co Arkitekter, det overordnede greb i formgivningen af bygningen. Bygningens centrale kerne rummer plads til socialt liv, men er samtidig kanal for lys, der strømmer ind og ventilation for luft, der trækkes ud. Husets øvrige funktioner er samlet omkring det centrale rum, der reflekterer solens gang omkring bygningen via tagvinduerne.

Pionerprojekt

Daværende overborgmester, Ritt Bjerregaard, kaldte projektet “et fyrtårn”. Tankevækkende, når byggeriets etageareal blot er på 950 m2 fordelt på tre etager, men sagen er den, at Green Lighthouse er en ener, når det kommer til erhvervsbyggerier, som kan kalde sig CO2-neutrale. Forholdet mellem vinduer og facade er nøje tilpasset, således at byggeriet ikke forbruger mere energi til opvarmning end højst nødvendigt. Solens varierende intensitet er integreret i helehusets energisystem; Om sommeren ledes overskydende solenergi ned i et lager under huset, som derved kan bruges, når solens styrke aftager. Frisk luft trækkes ind via motorstyrede vinduer og ventileres gennem tagvinduerne af hensyn til indeklimaet, mens mobile lameller i vinduespartierne kører op og ned automatisk under solens vandring rundt om facaden.

Sted

Nørrebro

Arkitekt

Christensen & Co Arkitekter

Bygherre

Universitets- og Bygningsstyrelsen

Ingeniør

COWI

Entreprenør

Hellerup Byg

Opført

2009
 

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.