Havnevigen

Bolig

800
Photo: Janne Klerk

Det helt nye byområde med varierende bygninger og højder venter stadig på, at hverdagslivet får sat sit præg. Men kvarteret ved havnefronten er fuld af historie, lys og ny arkitektur.

Omfanget af byggeri i den sydlige del af Islands Brygge er taget hurtigt til de seneste år. Masterplanen for området er skabt helt tilbage i 2006, men finanskrisen ramte og projektet blev sat på pause, før noget som helst blev opført.

Nu er byområdet endelig ved at tage form. Ni forskellige arkitektvirksomheder bidrager, og en række forskellige eksklusive lejligheder og huse bliver nu bygget på det tidligere industriområde.

Mangor & Nagels 15 etager høje Bryggeblomsten er med sin høje, smalle blomsterlignende profil et af de mest bemærkelsesværdige nye byggerier på Islands Brygge, dog i hård konkurrence med Arkitemas tre runde tårne.

Arkitekterne fra Vandkunsten fandt inspiration i Kartoffelrækkernes lave og tætte huse i menneskelig skala, da de opførte deres rækkehuse, Byhusene.

Den nærliggende dagpleje er inspireret af måger og af havnen – og har stænk af farver, der efterligner naturen og vandet.

Selv om den ene lejlighed efter den anden er blevet solgt, kæmper Islands Brygge Syd, ligesom andre nybyggede områder, med mangel på liv og kultur.

Den ledende danske arkitekt Jan Gehl mener, at det skyldes, at byen glemmer at tænke på mennesker og fokuserer for meget på skala og for lidt på sanser. Måske vil den planlagte kunstige sandstrand og lagune sidenhen tilføre et socialt miljø og sammenhæng.