Havnegade
Byrum
Den før så forsømte Havnegade er blevet til en decideret havnepromenade med plads og aktiviteter for alle aldre.
Havnegade strækker sig fra Christian den IV’s Bro til Nyhavn og Inderhavnsbroen, hele vejen flankeret af det centrale København til den ene side og havneløbet til den anden. En unik placering, der i mange år lå øde hen efter industri og skibsfart forlod området. Men så fik strækningen et tiltrængt ansigtsløft og Københavnerne fik endnu et havnestrøg at sole sig, lege og promenere på.
Fra byggeplads til havnepromenade
Flyvebådstrafik og metrobyggeri fyldte frem til starten af 00’erne godt op på Havnegade, der lå helt øde hen efter den sidste båd havde lagt fra kaj og borebisserne var draget videre. Allerede i 2003 lå en lokalplan klar til at tage Havnegade ud af byggepladsens skygge, men problemer med finansieringen udskød projektet.
Heldigvis fandt Københavns Kommune 25 mio. kr til færdiggørelse af projektet i forbindelse med Kickstart København pakken i 2010. Således kunne byggeriet starte i 2011 og stod klar til indvielse januar 2012.
Havnepromenade skal spille sammen med nye broer
Havnegade er blevet ensrettet for biler og de ekstra kvadratmeter er i stedet kommet rugbrødsmotorerne til gavn med en fodgænger- og cykelsti langs vandet. Havnepromenaden blev udformet så den var klar til at spille sammen med de nye broer over havnen – især Inderhavnsbroen, som åbnede i 2016.
Forbindelse mellem havn og by fremhæves
Havnepromenadens 500 meter lange strøg er delt op i fem mindre dele, adskilt af små torve pladser, der visuelt udmærker sig i form af belægningen. De åbne torve pladser ligger, hvor boligkarrernes gader munder ud og skal fremhæve forbindelsen mellem by og havn. Et par af gaderne går hele vejen fra Kongens Nytorv til Havnegade og disse langstrakte akser mellem havn og by bevares og fremhæves.
Levende byrum med plads til leg
Duftende lavendelbede og smukke egetræer er anlagt langs strækningen. Som egetræerne vokser op vil de fungere som afskærmning mod det store åbne havneløb, bringe gadens proportioner ned i menneskelig skala og således være med til at skabe et godt og behageligt byrum.
Der er lagt vægt på et levende by liv og Havnepromenaden byder på flere invitationer til leg, ophold og brug af by rummet. Længst mod Christian den IV’s bro er opført en såkaldt havnehal, der kan overdækkes og bruges som scene. Fortsætter man mod Nyhavn kan man få sved på panden i det indhegnede boldbur eller på trampolinerne, der ligger ned sænket i gadeplan.