Københavns Havn: Byens blå sjæl

Byrum

533

En sejltur gennem Københavns Havn er en tur gennem byens udviklingshistorie gennem århundreder.

En sejltur fra Nordhavn til Sjællandsbroen er en rejse gennem den lange fascinerende fortælling om København.

Den danske hovedstad er en havneby med stort H. Havnen har været omdrejningspunktet for en stor del af den udvikling, som hele byen har nydt godt af – ikke bare de seneste 30 år, men også med afstikkere tilbage til Christian IVs Christianshavn og de gamle militæranlæg på Refshaleøen.

Men den udvikling havnen byudviklingsmæssigt og arkitektonisk har gennemlevet siden Dansk Sojakagefabrik sprang i luften i 1980 er enestående. I dag rummer de gamle siloer fra ‘Soyakagen’ de eksklusive lejligheder Gemini Residence, og startede fortællingen om fortidens industrihavn, der nu er godt fyldt op af svømmende københavnere i de havnebade, der vidner om, at vandkvaliteten er forbedret betragteligt siden havnen var flankeret af fabrikker og tunge produktionsvirksomheder.

Fra nord mod syd findes der næsten ikke ét sted i havnen som ikke rummer en bymæssig og eller arkitektonisk transformation, nyskabelse, gendannelse eller en bevaring, der udspringer af de seneste 30 års udvikling.

Københavns Havn strækker sig over 42 km havnekaj – 42 kilometer med boliger, kulturinstitutioner, caféer, cykelstier, kontorbyggerier, havnebade, scener og promenadedæk. Og mere end 30 broer sparer københavnere og besøgende for tid og omveje. Faktisk har det aldrig har været lettere at krydse havnen til fods og på cykel. Københavns Havn er byens nye blå park.

I nærheden

Der bliver badet, fisket, sejlet og solbadet, og en lang række events og kulturelle aktiviteter har fundet deres plads ved havnen. Fra vandsiden kan man få et helt nyt syn på byens arkitektur og nyde synets af Nordhavn, der er Københavns nye bæredygtige bydel, BLOX, Amager Bakke, Operaen, Skuespilhuset, Den Sorte Diamant, Refshaleøen, Havneholmen, Enghave Brygge, Teglholmen, Sluseholmen, Nokken og Islands Brygge bare for at nævne en god håndfuld steder.