Køge Bugt Strandpark

Kultur

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Køge Bugt Strandpark er et stykke planlagt natur, som både beskytter den sjællandske østkyst og giver nye rekreative muligheder for Vestegnens beboere.

Kunne man forestille sig at bygge med naturen ligesom man bygger byer?

Arkitektonisk planlægning handler ikke kun om at bygge huse og byer, men også om at sikre levende og attraktive landskaber. Landskabsarkitekter arbejder både med bymiljø som pladser og parker og med at anlægge store naturområder.

Køge Bugt Strandpark er en kunstigt anlagt strand som primært at skabt for at beskytte lavtliggende kystområder med mange boliger mod oversvømmelse. I løbet af 20.århundrede dannedes mange ‘barresøer’. Det er stykker af kysten som river sig løs og flyder ud i havet.
I 1976-79 besluttede man at bygge videre på barresøerne ved at udgrave dem og pumpe sand ind fra Køge Bugt.

Udbygningen gjorde det muligt at danne det store rekreative område, som parken fungerer som i dag. Udover 7 km sandstrand og klitter med kiosker og parkeringspladser, blev der plads til 4 lystbådehavne. Havnene, som også kaldet ‘grønne ø-havne, er placeret i Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Hundige.
Beplantningen er også planlagt. 2,6 mio. hjælmeklokker fra Vestjylland hjælper med at holde på de kunstige klitter.

Ved at ‘flytte’ naturen har man mulighed for at skabe nye rekreationsmuligheder og bedre livskvalitet for beboere i forstæder til større byer. I dag anlægger man kunstige øer og strande mange steder i verden, fx i Dubai, hvor en kunstige strandø er formet som en palme. I Danmark indviede man i foråret 2006 Amager Strandpark, hvor københavnerne nu kan nyde sommeren.