LEGO House: Legende byggeri

Kultur

800
Photo: Kim Christensen
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Arkitekter elsker at bygge med LEGO. Så hvad sker der, når man sætter en af verdens førende arkitekter til at bygge et hus af LEGO? Svaret er LEGO House, et hus tegnet af den danske starchitect Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG.

Det er let at forestille sig at det første møde for designet af LEGO House er foregået ved et rundt bord med en bunke LEGO klodser i midten.  En efter en har de ført brikker med funktioner ind på pladen for at til sidst stå med et færdigt design for det nye LEGO House.
Der findes et uendeligt antal af kombinationer med de små populære LEGO brikker, et uendeligt antal af idéer og verdner som kan bygges og leges med. En uendelighed som arkitekturen deler.
Huset spiller en vigtig rolle i ambitionen om at Billund skal være ”The Capital of Children.” LEGO House er det ultimative samlingspunkt for både store og små LEGO nørder. Ambitionen var fra starten at skabe et samlingspunkt på den centrale plads i Billund. Derfor skulle alle brikkerne med offentlige funktioner som restaurant og butik samles omkring et offentlig tilgængeligt rum i stueetagen. 
Oven på stables brikkerne i farver relateret til de indvendige udstillinger, og hver brik får sin egen terrasse eller legeplads på toppen. På toppen af værket findes mesterværksbrikken, den sidste brik, der sættes, inden byggeriet deles med verden. Både i LEGO-skala og naturlig skala. 

De små brikker afspejles ikke bare i de store brikker som gallerierne udgør, men hele vejen igennem projektet er skalaen genkendelig. Du løfter en brik i udstillingen og ser hvordan den brik ligner brikken i væggen, brikken på gulvet og brikken du er inde i.
Mesterværksbrikken rummer husets kunstgalleri, belyst gennem de 8 huller i toppen af den ikoniske 2×4 brik. Brikken som i sin tid forvandlede LEGO-brikken fra et ”stable”-legetøj til et ”samle”-legetøj, et lille greb med så store efterdønninger, at det næsten er ufatteligt.
Det er næppe et tilfælde, at Danmark er et af de lande i verden, der uddanner flest arkitekter per indbygger. Arkitekter, der vinder projekter over hele verden, og som har sat dansk arkitektur på landkortet. Bjarke Ingels startede med en LEGO-brik, det gjorde mange andre også.
Facaden på bygningen er set fra øjenhøjde gjort næsten udelukkende i hvide, keramiske fliser, som nedtoner det ellers meget farverige indre i den omkringliggende by kontekst. Alle møbler og udstillinger er lavet med standard LEGO brikker. Udstillingerne er farveopdelt i fire zoner, som hver indikerer et specifikt element i børns læring: Rød er det kreative, grøn er det sociale, gul er det følelsesmæssige og blå er det kognitive. 

 

Fakta

  • Indvendigt findes en af verdens største LEGO modeller, The Tree of Creativity som er et 15 meter højt træ bygget med over 6.3 millioner brikker. Træet tog over 25000 timer at samle, svarende til 5 år. 
  • I 2009 blev der faktisk bygget et rigtigt hus ud af LEGO, det var den tidligere Top Gear vært James May der stod bag. 
  • Du kan kombinere 6 LEGO-brikker i samme farve på 915.000.000 måder. Inde i LEGO House er der unikke kombinationer nok til, at det ville tage over 3.000 år at samle dem alle.
  •  LEGO og Bugatti har sammen bygget verdens hurtigst gadebil – en Bugatti Chiron – udelukkende af LEGO Technics dele. Og den kan køre! Ikke over 400 km/t som den rigtige bil, men mere adstadige 20 km/t. 2.304 små LEGO-motorer driver den frem. Bilen vejer 1,5 ton og det tog 13.000 timer at bygge den.