Ørestad City

Byrum

800
Photo: Jules Gassot
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Ørestad City er opført på bar mark og ligger også i dag klos op ad Amager Fælled. Her er boligbyggerier, erhvervsbygning og storcenter i en helt anden skala, end man nogensinde før har kendt til i København.

Der er 10 minutter med Metroen til Kongens Nytorv, og med regionaltog er der tre minutter til Københavns Lufthavn, syv minutter til Hovedbanegården og 35 minutter til Malmø. Øresundsmotorvejen løber langs regionaltogsporet. I en del år var Ørestad City den sydligste del af Ørestad, men i takt med at Ørestad Syd bliver udbygget, får området med placering i midten en klar status som Ørestads centrum.

Ørestad City er præget af mange erhvervs- og servicevirksomheder, og med VM-husene og Bjerget som spydspidser er et nyt og boligkvarter opstået omkring den store bypark. Medicinalfirmaet Ferring var tidligt ude og flyttede ind i en markant kontorbygning, der med 80 meter er en af de højeste bygninger i Ørestad. Sammen med det gigantiske indkøbscenter Field’s definerer de de to bygninger til stadighed området.

Varieret kvarter og almene boliger

Ørestad City er kendetegnet ved at være tæt og – i modsætning til det gamle København – højt bebygget med højder på otte til tolv etager. Kvarteret er centreret omkring vejene Ørestads Boulevard og Arne Jacobsens Allé. For at sikre et varieret og livligt kvarter har man i lokalplanen for Ørestad City lagt op til at placere restauranter, caféer og butikker i underetagen af kontorbygningerne langs Arne Jacobsens Allé.

På den anden side af Metroens højbane nær Kay Fiskers Pladsligger de innovative skolebyggerier, Ørestad Gymnasium og Ørestad Skole. Nord for Arne Jacobsens Allé er der anlagt en bypark på størrelse med Ørsteds parken i Indre By.Rundt om parken ligger hovedparten af kvarterets boliger, bl.a. 240 almene boliger tegnet af Tegnestuen Vandkunsten og arkitektfirmaet 3XN.

Blå og grønne rum

I opholdsrummene i Ørestad City er der lagt vægt på det grønne og blå element. På Kay Fiskers Plads foran Field’s findes et stort vandbassin med kaskader og variation i stenbelægningen, og langs Arne Jacobsens Allé løber en kanal. Både på pladsen og langs Arne Jacobsens Allé er der plantet træer, som danner et skærmende loft op mod Ferrings og Field’s høje facader. Ved metrostationen i en nedlagt cykelkælder ligger kulturstedet Under Vand, der bruges til fester og andre begivenheder.

I helhedsplanen for Ørestad, skabt af arkitektfirmaet ARKKI, er der tilstræbt et fælles arkitektonisk præg i bydelen, blandt andet ved hjælp af en gennemgående brug af materialer som tegl, granit, træ, metal, beton og glas.

City På Vej

Ørestad City er godt på vej til at blive det centrum i Ørestad, det er tænkt som. Veje, pladser, parker og kanaler er anlagt. Ferring blev taget i brug allerede i 2002. I marts 2004 åbnede shoppingcenteret Field’s. Flere virksomheder er flyttet ind i byggerierne langs Arne Jakobsens Allé, og beboerne er for længst rykket ind i områdets mange boligbyggerier. Der forventes cirka 5000 beboere, skole- og gymnasieelever og omkring 30.000 ansatte i Ørestad Citys virksomheder.