Operaparken: Helårshave midt i havnen

Byrum

800
⊚ Francisco Tirado
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Lige der hvor havnebussen lægger til, har Operaen i København en forhave. Midt i byens blå hovedpulsåre ligger Operahaven som et grønt, blødt modstykke til glas og skarpe kanter, der ellers dominerer store dele af havnefronten.

Ved siden af Operaen lå i mange år en ydmyg græsplæne – tilsyneladende helt forsvarsløs i en hovedstad præget af voldsomt vokseværk. Derfor er det nærmest et mirakel, at arealet svarende til knap tre fodboldbaner kunne ligge uberørt hen i næsten 20 år. Ikke desto mindre var det sådan for den sydlige del af Dokøen. Den attraktive byggegrund er dog ikke forblevet uberørt, men i modsætning til mange steder i byen er der ikke blevet bygget på den, men plantet.

Og så alligevel. For under planterne er der etableret en parkeringskælder i to etager til de af Operaens gæster, der ankommer i bil. 300 af dem er der plads til.

Operaparken løser på den måde to vigtige opgaver: Bedre adgangs- og parkeringsforhold for gæster til Operaen samt en tiltrængt grøn plet til københavnerne og byens gæster.

Scenografisk komposition

Som en scene er parken komponeret med en forgrund, en midte og en baggrund. Planter og træer er placeret, så deres naturlige højder skaber et landskab, der åbner sig mod havnen.
Udover inspirationen fra en operascene trækker parken tråde tilbage til områdets historie som handelscentrum, hvor skibe vendte tilbage fra verdens fjerneste hjørner med lasten fyldt af gods og historier fra fremmede lande.

Københavns smukkeste haver tog også form i denne æra. Den klassiske engelske, romantiske have blev således inspirationen for parker som Frederiksberg Have og Københavns Botaniske Have. Det er en nyfortolkning af dette, man mødes af i Operaparken.

Alsidig have hele året

Med stor variation af træer, buske, planter og blomster – en blanding af lokale og eksotiske arter, skaber hver sæson en ny kulisse. Meningen er, at parkens gæster skal mødes af en konstant forandrende årscyklus. Fra forårets blomstrende farver til vinterens fyrretræer og frosne søer.

I parken er der små nicher, lommer og definerede udsigter, som indbyder gæsterne til ophold, alene eller i små grupper. Tanken er, at de besøgende skal kunne ”gemme sig” i et lille stykke tid, før de vender tilbage til byens travle hverdag.

I midten af parken står en pavillon med café og et væksthus. På den måde kan Operaparken forblive levende og indbydende, selv i de koldeste vintermåneder, når andre grønne områder i byen typisk er øde.

Tilpasset til tiden

Større og hyppigere skybrud har gjort det endnu vigtigere at tilpasse arkitekturen. I Operaparken er dette blandt andet gjort med let forhøjet landskabsdesign og grønne tage for at skabe et større grønt overfladeareal. Kraftige vinde, som kan opstå ved vandet, ledes over parkens løvtag, hvilket sikrer lidt læ i parken.

Det underjordiske parkeringsanlæg spiller også en vigtig rolle. Udover at parkeringsindtægterne dækker parkens driftsomkostninger, opsamles overskydende regnvand i underjordiske tanke, så det senere kan bruges til afvanding i tørre perioder.
Solcellerne på Operaens tag leverer strøm til parkeringsanlægget, parkområdet og den nærliggende café.

Operaparken er doneret af A.P. Møller Fonden som et rekreativt rum i København. Den er tegnet af COBE og har et samlet areal på 21.500 kvadratmeter. Både park og underjordisk parkering er opført af Operaparkfonden, som også er ejer og står for driften.

I nærheden af Operaparken

Operaen, som ligger lige ved siden af parken, kan du selvfølgelig ikke undgå at se. Gør dig selv en tjeneste og kig ind i foyeren for at se nærmere på Olafur Eliassons tre store, kugleformede lysskulpturer, som hænger ned fra loftet. Fra Operaparken vil du også kunne få øje på Skuespilhuset og Papirøen. Du kan også gå en tur rundt på Holmen, som er fyldt med gamle, velbevarede bygninger.