ØsterGRO: Landbrug på toppen af beton

Kultur

800
© ØsterGRO
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Ovenover byens travlhed gror økologiske grøntsager i mange afstøbninger. Frodige køkkenhaver på rad og række fylder det meste af taget på Østerbro. ØsterGRO hedder stedet og er Danmarks første tagfarm med tilhørende restaurant, der inviterer byens borgere helt tæt på fødevareproduktionen.

På Æbløgade nummer fire står en firkant i beton pakket ind i vertikale bånd af vinduer, der lader forbipasserende få et glimt af en travl hverdag. Hvad der engang fungerede som et bilauktionshus rummer nu en håndfuld virksomheder og deres ansatte. Bygningen repræsenterer på mange måder det rå og hektiske byliv, som gør det svært at forestille sig, at der for enden af vindeltrappen, oppe på bygningens tag, findes noget så kontrastfyldt som et økologisk bylandbrug.

Urban økologisk tagfarm

Første møde med ØsterGRO kan godt føles en smule uvirkeligt. Oppe i taghøjderne med udkig over Østerbro ligger et 600 kvadratmeter landbrug, hvor der ikke kun gror grøntsager, men hvor også kaniner, høns og bier bor. De grønne køkkenhaver fylder dog det meste af arealet. Kun en smal flisebelagt sti bryder det store areal op, som udover at gøre haverne tilgængelige også skaber vejen til restauranten Gro Spiseri. Et lille drivhus, der byder på en økologisk og uformel spiseoplevelse ved langborde. Her kan du også i aftentimerne nyde det grønne udsyn, der bliver lyst op af udspændte lyskæder.

Fra have til mave

ØsterGRO blev grundlagt i 2014 af Sofie Brincker, Livia Urban Swart Haaland og Kristian Skaarup. Stedets initiativtagere dyrker, sammen med stedets ansatte og frivillige, fødevarer efter økologiske principper og afsætter grøntsager, honning og æg til farmens medlemmer. Stedet er inspireret af konceptet CSA (Community Supported Agriculture), en alternativ, lokalt baseret økonomisk model for landbrug, der direkte forbinder landmænd og forbrugere.

Når høstsæsonen begynder, kan medlemmerne hver onsdag afhente ugens udbud af grønt. Grøntsagerne kommer til dels fra ØsterGROs egen køkkenhave og dels fra deres samarbejdspartnere Stenbølgård, et lille familiedrevet landbrug som bidrager med de grøntsager, der kræver mere plads og tid.

Bindeled mellem land og by

Visionen bag ØsterGRO er ikke, at byer i fremtiden skal være selvforsynende, men derimod at skabe et bindeled mellem land og by. Stedet skal give storbyens borgere mulighed for at følge årets gang i en økologisk grøntsagshave helt tæt på. Og på den måde videregives en grundlæggende viden om, hvordan vores fødevarer dyrkes og produceres. ØsterGRO afholder i den forbindelse rundvisninger og læringsforløb. Derudover er målet at gøre byen grønnere og at udbrede lokale fællesskaber omkring mad og økologi.

ØsterGRO har desuden været med til at etablere Øens Have, Skandinaviens største bylandbrug med placering på Refshaleøen.

I nærheden af ØsterGRO

ØsterGRO er ikke det eneste stykke bynatur på ydre Østerbro. Som en del af Danmarks første klimakvarter, som rummer 20 forskellige projekter, er der mange grønne naboer. Her blandt andet Tåsinge Plads, en grøn byoase, der både håndterer store mængder regnvand og skaber et nyt mødested for kvarterets beboere. Også Skt. Kjelds Plads er en del af kvarteret, hvor 586 træer er plantet.