Østerlars Rundkirke

Kirke

533
Photo: Kjeld de Fine Licht, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Bornholms største rundkirke rummede flere funktioner under samme tag og er en enestående repræsentant for dansk middelalderarkitektur.

En rundkirke har – som navnet antyder – et rundt kirkeskib. Denne særlige form skyldtes, at kirken ikke kun fungerede som kirke, men også som forsvarsværk: en rund kirke har ingen hjørner og er derfor lettere at forsvare. Det var vigtigt i 1100- og 1200-tallets Danmark, hvor rundkirkerne blev bygget. Bornholm fik hele fire af slagsen – Østerlars, Nylars, Nykirke og Ols Kirke. Herfra kunne øen forsvare sig mod de gentagne angreb fra vendiske sørøvere. Samtidig lå Bornholm på korstogsvejen mod øst, og kunne derfor bruges som optankningssted, hvor man fik nye forsyninger. Derfor blev rundkirkerne også brugt som magasiner, hvor forsyninger blev opbevaret.

Østerlars Rundkirke, der er opført omkring år 1200, er Bornholms største rundkirke. Det cirkelrunde kirkeskib er bygget af kløvede kampesten og måler udvendigt 17 meter i diameter. Bygningen er opført omkring en hul midterpille og indeholder tre etager. Nederst er kirkerummet, i mellemetagen tilflugts- og magasinrummet og øverst ligger forsvarsetagen med åben skyttegang, hvorfra vagterne kunne holde øje med eventuelle fjender. Den øverste etage er i dag dækket af kirkens kegleformede tag, der kom til i 1600-tallet. Desuden er syv støttepiller i tidens løb blevet rejst for at stive ydermuren af.

Der findes yderligere tre velbevarede rundkirker i Danmark: Horne Kirke på Fyn, Bjernede Kirke ved Sorø og Thorsager Kirke på Djursland. Desuden ses disse bygninger i Centraleuropa. Formen er sandsynligvis inspireret af Tempelherreordenen, der var et religiøst og militært korps, som beskyttede pilgrimdrejsende til Det Hellige Land og forsvarede de hellige steder dér. Mange af deres bygninger, kirker og kapeller var runde som en påmindelse om Gravkirken i Jerusalem.