Orientkaj Station: Bindeled mellem bykvarterer

Infrastruktur

800
© Rasmus Hjortshøj, Coast
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Midt i Nordhavns gamle havneindustri står Orientkaj Metrostation – en højbanestation – som skal være med til at forbinde en helt ny bydel, Nordhavn med resten af København.

Orientkaj Metrostation i Nordhavn er brutalistisk med finesse. Stationsbygningen er tegnet af den danske tegnestue Cobe, der også står bag masterplanen for hele Nordhavnsområdet. Som den foreløbige endestation i bydelen hæver metrostationen sig over Orientbassinet og agerer prototype for Nordhavns fremtidige stationsbygninger.

Klar inspiration fra omgivelserne

Stationens konstruktion er iøjnefaldende og innovativ: den er formet som en stor skibscontainer, der holdes oppe af to massive betonkraners klør – selvfølgelig inspireret af Nordhavns historiske havneindustri. Dens overdimensionerede kranskelet, stramt spejlede komposition og industrielle materialevalg gør byggeriet både brutalt og imponerende, og det smelter gnidningsfrit ind i de rå havneomgivelser og moderne højhuse.
Metrostationens hovedhus – containeren – er beklædt i aluminiumsplader, hvis riflede overflade tilfører en menneskelig skala til den store bygningskrop. Derudover skaber buede hjørner og en fin, hvid mosaikbeklædning på stationens skulpturelle trapper og i bygningens interiør en sensibilitet, der opbløder det bastante udtryk.

Udsigt og indgang

Stationens glasparti strækker sig hele vejen rundt om bygningens kerne. Dette giver alle rejsende og ventende passagerer mulighed for at nyde udsigten over Orientbassinet.
Metrostationen er en del af M4, en afgrening af Cityringen, som kører fra Københavns Hovedbanegård til Østerport og undervejs stopper på Nordhavns to metrostationer, Nordhavn og Orientkaj. Tæt på stationen er der også indrettet kajplads – eller stoppested om man vil – til havnebussen, som sejler rejsende hele vejen sydpå igennem Københavns havn.

I nærheden af Orientkaj Station

Om aftenen lyser stationsbygningen op som en lanterne for området. Den skaber også et naturligt adgangspunkt til Nordhavn, et af de største og mest ambitiøse byudviklingsprojekter til dato. Selvom der er lange udsigter til, at projektet er helt færdigt, spirer der konstant noget nyt op af jorden, og mange attraktioner som Copenhagen International School og Konditaget Lüders, der byder på en imponerende udsigt over hele Nordhavn og resten af København. Orientkaj Metrostation er i sig selv interessant arkitektur, men også et fremragende udgangspunkt for at gå på opdagelse i en ny del af byen.