Panum Instituttet

Skole

800
Foto: Sandra Gonon, Arkitekturbilleder.dk
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

Bag Panum Instituttets brutalistiske ydre er de enorme bygningslegemer klart struktureret til beliggenheden og funktionen.

Med sine mægtige og robuste betonbygninger er Panum Instituttet tydeligvis inspireret af brutalismen. Det er en arkitektonisk stilart, der er kendetegnet ved rene, geometriske bygninger i stål, glas og frem for alt beton.

Panum Instituttet er en del af Københavns Universitet. Det store bygningskompleks rummer forsknings- og undervisningsfaciliteter for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Tandlægeskolen samt Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere. Det betyder, at der på Panum Instituttet uddannes bioanalytikere, humanbiologer, læger, tandlæger, tandplejere og klinikassistenter.

De mange uddannelser forklarer bygningsanlæggets vældige udstrækning, som er udbygget over en 20-årig periode. Anlægget er tredelt med undervisningslokaler i lave bygninger mod vest, laboratorier i fem tværfløje i midten og servicerum i den høje og lange bygning mod Tagensvej.

Desuden rummer bygningen et stort bibliotek, to kantiner, auditorier, administrationslokaler og boglader.

Markant er den vældige aftrappende mur mod Tagensvej, hvorfra de fem tværgående laboratoriefløje udgår. I muren følger de karakteristiske skråt afskårne murflader forløbet af flugttrapper, og den delvist lukkede facade fungerer som støjskærm mod den stærke trafik på Tagensvej.

Panum Instituttet er opført etapevis 1970-86 på det nedlagte Blegdamshospitals arealer. Anlægget er bygget i murværk, beton og brune stålplader, men bag det brutalistiske ydre er de gevaldige bygningslegemer klart struktureret til funktionen og til stedet.

Mange fremtrædende danske kunstnere har bidraget til den indvendige udsmykning af bygningen, der er opkaldt efter den danske læge og fysiolog, Peter Ludvig Panum (1820-85).