Superkilen: Byrummet spejler Nørrebros farverige DNA

Byrum

800
Photo: Iwan Baan

Den farverige offentlige park i København er en hyldest til diversitet. Superkilen er en fusion af by-, landskabsarkitektur og kunst i byens rum.

Siden parken åbnede i 2012 har Superkilen været en inspirationskilde til andre offentlige byrumsprojekter. Det har tiltrukket masser af lokale brugere såvel som turister og er sandsynligvis det mest fotograferede byrum i København.

Dog er parkens tilblivelse blevet drøftet, hovedsagligt på grund af dens visuelle mangfoldighed, og sin unikke opfattelse af det offentlige rum, som er baseret på en alternativ metode ved at lokale beboere og naboer er blevet inddraget.

pladsens 99 genstande hylder mangfoldighed 

Konceptet blev udviklet af kunstnergruppen SUPERFLEX i samarbejde med arkitektgruppen BIG og landskabsarkitektfirmaet Topotek1, men designet krævede også direkte involvering af lokale beboere. SUPERFLEX anvendte ekstrem deltagelse til at engagere beboere af området, som er kendt som et af Københavns mest mangfoldige nabolag, og spurgte dem om at nominere specifikke by genstande fra deres eget hjemland eller hvor de havde rejst.

Derudover rejste SUPERFLEX med fem forskellige grupper til henholdsvis Palæstina, Spanien, Thailand, Texas og Jamaica for at anskaffe de nominerede genstande og installere dem i parken. Resultatet blev at der i dag er 99 objekter fra 59 forskellige lande deler parken, som bliver et udtryk for en hyldest for den mangfoldighed der eksistere i nærområdet og byen.

Det danske ord Superkilen kan oversættes til ’Giant Wedge’, dette er dog unødvendigt, da navnet er godt anerkendt på tværs af sprog og lande.

Tre farverige zoner i samme park

Superkilen er opdelt i tre zoner som er forbundet med en lang gangsti og cykelbane. Zonerne er opdelt i farvekoder, der på den ene eller anden måde skaber en forbindelse mellem de meget forskellige indhentede objekter.

Den Røde Plads præges af russiske og kinesiske neonskilte men også et jamaicansk lydsystem, cirkulære gynger fra Irak og en boksering fra Thailand. Farvenuancer af rød og lyserød spreder sig over byinventaret of fusionerer omgivelserne uden at skjule mangfoldigheden af møbler og genstande. Alt fra skraldespande til blomstrende træer forbliver det fælles træk i det røde samt at de forskellige objekter er håndplukket efter direkte ønsker fra brugere og naboer.

Ved siden af er Den Sorte Plads, et mere intimt rum og samtidig bemærkelsesværdig med de dynamiske hvide linjer der er spredt udover pladsens blækkede jord. Borde med indbyggede skakspilleplader og grill gnider skuldre med et marokkansk springvand, kinesiske palmetræer og en overdimensioneret sort blæksprutte legeplads fra Japan.

Til sidst er der Den Grønne Park mellem græsklædte skråninger, pavilloner, konstaterende bænke og gårdlamper. En silhuet af en tyr fra Spanien, et doughnutformet skilt fra USA samt forskellige områder til hvile, lege, grill eller træning mens man udforsker genstandenes fra de forskellige landes historie.

På tværs af Superkilens samlede areal på 30.000 m2, har alt fra skraldespande til kloakdæksler og bænke, ligesom områdets beboere rejst fra nær og fjern for at kunne kalde denne by deres hjem.