Superkilen

Kultur

Photo: Iwan Baan
 

På ydre Nørrebro ligger Københavns måske mest omtalte nye byrum. Den markante røde belægning og de mange designelementer fra mange forskellige kulturer gør at pladsen inkluderer mennesker i særlig høj grad.

Under navnet Superkilen har et team med BIG i spidsen skabt et trefarvet multikulturelt rum, som skal give endnu bedre muligheder for bylivet på Nørrebro. Billeder af Superkilen med de markante farveflader har været vist i magasiner verden over og byrummet vandt i 2016 den internationale arkitekturpris Aga Khan Award for sin mangfoldighed.

Hvis man starter sit besøg fra Nørrebrogade, træder man ind i et stort, rødt landskab. Fortsætter man gennem superkilen kommer man derefter gennem det græsgrønne bakkelandskab og ender i den begsorte basar. De tre farver markerer rummenes forskellige funktioner – og målsætninger om at skabe noget for enhver smag.

Den Røde Plads

Den røde zone er dedikeret til fysiske aktiviteter – i forlængelse af Nørrebrohallen er pladsen indrettet til holdsport og udendørs fitness.

Den Grønne Park

Det grønne rum er landskabeligt indrettet med bakker, legeplads og picnic-spots til selskaber og børnefamilier.

Det Sorte Marked

Kilen slutter i det sorte rum, hvor skakborde med bænke inviterer til tænksom afslapning. I weekenden kan den sorte del af kilen laves om til basar til kvarterets kræmmere og krejlere.

Lokalt og globalt

Superkilen blev anlagt som en del af områdefornyelsen omkring Mimersgadekvarteret. Et af målene var at inddrage lokale beboere i byfornyelsen, så deres ønsker kunne komme med i planlægningen.

Lokalbefolkningen på Nørrebro kommer fra 57 kulturelle baggrunde, og det har smittet direkte af på Superkilen, som indeholder 57 forskellige genstande fra 57 forskellige lande i verden. Børnene kan f.eks. kravle ind og ud gennem en japansk legeblæksprutte mens deres forældre hænger ud rundt om et marokkansk springvand.

Missionen med Superkilen var at skabe møder på tværs af etnicitet, religion, kultur og sprog, hvilket i høj grad må siges at være lykkedes.

 

Sted

Nørrebro

Arkitekt

BIG - Bjarke Ingels Group

Bygherre

Københavns Kommune
Realdania

Landskabsarkitekt

Topotek 1

Ingeniør

Lemming & Eriksson

Kunstner

Superflex

Opført

2012
 

 

Udforsk byen med vores app

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app har du altid en god guide ved hånden.