Taghave Birkegade

Bolig

800
Photo: JDS / Julien De Smedt Architects
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

En privat boligforening på Nørrebro har med hjælp fra JDS Architects skabt en 490 kvm stor taghave med græs og plads til leg.

En boligforening på Nørrebro har udskiftet et utæt tag med en 490 kvadratmeter stor taghave. Beboerne får adgang til en græsdækket bakke, en træterrasse med grillplads og udekøkken samt et orange aktivitetsområde med et underlag af sports gummi.

Andelsforeningen Birkegade 4-6 er bygherre på projektet, som udspringer af et stort beboer ønske om bedre betingelser for livet i byen og mere børnevenlige boliger. Birkegade ligger i det tætteste Nørrebro, og ejendommen mangler en god grøn gård. Derfor valgte foreningen at tænke utraditionelt, da taget helt tilbage i slut 90’erne blev utæt.

Fælles udeliv på taget

JDS-arkitekter har skabt det nye “haverum” på taget.”Boligforeningen ligger i en meget tæt bydel og vores udfordring var at give dem det gode gårdrum, som de mangler – men bare på taget af bygningen. At lave et sted med muligheder for fælles ophold, aktiviteter og børnevenligt udeliv”, fortæller arkitekt Jeppe Ecklon fra JDS.

Plads til livet ovenpå bygninger

JDS har ikke tidligere bygget taghaver på toppen af gamle københavnerblokke, men de har erfaring i at udnytte pladsen ovenpåbygninger på innovative måder.

I 2002 lavede tegnestuen PLOT (nu delt i JDS og BIG) et spektakulært forslag til en kæmpe tagpark på taget af Magasin, og senere høstede PLOT anerkendelse for deres helt nye måder at udnytte arealet ovenpå bygninger med projekterne Det Maritime Ungdomshus ved Amager Strand og Sjakket på Nørrebro.

Københavns Kommune vil have flere grønne tage

Ifølge Jeppe Ecklon har samarbejdet med Københavns Kommuneomkring byggeprocessen i Birkegade været en rigtig spændende og positiv proces. “Taghaven er bestemt ikke en standard løsning, men nærmere et nytænkende bud på den moderne tagterrasse. Det har kommunen heldigvis været med på, og jeg tror de bruger projektet som en solid erfaring mod målet om at skabe flere grønne taghaver i København.”

Sted

København, Nørrebro

Arkitekt

JDS Architects

Bygherre

Andelsforeningen Birkegade 4-6

Ingeniør

EKJ Rådgivende ingeniører

Entreprenør

LOGIK & CO.

Opført

2011
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje