Thorsager Rundkirke

Kirke

800
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

I Jylland findes også en rundkirke, som vi bedst kender dem fra Bornholm. Kirken lå oprindeligt, så man kunne sejle hen til den. Muligvis har den været benyttet som forsvarsværk ligesom de bornholmske rundkirker.

Findes der rundkirker i Jylland? Vi kender bedst de runde kirker fra Bornholm, men i Thorsager ligger Jyllands eneste rundkirke. Den er en af Danmarks 7 middelalderlige rundkirker.

Sammen med Horne Kirke på Vestfyn og Bjernede Kirke på Sjælland indgår Thorsager i en særlig gruppe af “Absalon-rundkirker”. De tre kirker menes at være bygget af Absalon-familien. De kendes på at have fire søjler, til forskel fra de bornholmske rundkirker, der alle har én bærende søjle midt i rummet.

Thorsager Rundkirke er opført i tiden omkring år 1200. Da kirken blev bygget, omfattede den koret og det runde kirkeskib. Man mener, at Thorsager Rundkirke er den første bygning, der er rejst af munkesten dvs. brændte teglsten, i Jylland.

Kirken ligger i dag inde i landet, men da den blev opført lå den i et sund. De lave områder ved Thorsager var oprindelig dele af en fjord, der udmundede i dette sund. Kirken lå derfor ved vandet og man kunne sejle hen til den.

Da kirken blev bygget var det urolige tider i Danmark og ikke alle skibe er kommet med fredelige hensigter. Ser vi på kirkens specielle form, kan det tyde på, at kirken har været brugt som tilflugtssted og fæstning. Det kan tænkes, at der ligesom i de bornholmske rundkirker har været mulighed for forsvar af bygningen.

I forbindelse med kirkens sidste restaurering i 1950’erne fandt man under kirkens gulv rester af tidligere gulve, og under disse et lerstampet gulv fra den trækirke, som man mener, rundkirken afløste.