Under Krystallen

Byrum

800
Photo: Jules Gassot
Arkitektur-tidslinje

Arkitektur-
tidslinje

Dyk ned i arkitekturhistorien og bliv klogere på alle stilarterne, perioderne og hvad der kendetegner dem.

Se tidslinje

En 4.500 m2 plads med et spejlbassin på 15 meter i diameter og ca. 540 meter springvand fordelt i striber på tværs af pladsen.

Nykredits nye domicil, Krystallen, er omgivet af et 4500 m2 stort byrum skabt af landskabsarkitekterne hos SLA. Byrummet går ind under bygningen, som står frit og rører kun jorden i tre punkter: Dette forklarer pladsens navn ‘Under Krystallen’. Pladsen fortsætter ind i Krystallen, hvor man i foyeren går på lys norsk skifer, som er den samme belægning som findes udenfor.

Øget værdi for både Nykredit, borgere ogbyen

Med byrummet har Nykredit ønsket at tilføre nye og markantekvaliteter til omgivelserne som både skaber værdi for Nykredits gæster, medarbejdere, og for byens borgere.

Krystallens arkitekter schmidt hammer lassen og SLA har i tætsamarbejde arbejdet på at integrere både bygningen og pladsen med hinanden og deres omgivelser. Formålet har været at skabe en diskret forbindelse mellem den meget forskelligartede arkitektur i området, som blandt andet består af Glyptotekets højtideligearkitektur og havnefrontens nybyggeri.

Vejret kommer til sin ret

I Danmark skinner solen kun en tredjedel af året og resten af tiden er det overskyet, det blæser, det regner og alt derimellem. Vejrets forskellige udtryksmåder og døgnets rytme er integreret i udformningen af Under Krystallen.

På pladsen er det muligt at opleve vejret med lys, vind og gråvejr som begivenheder, der udfordrer sanserne og skaber nye attraktioner.

Springvand og vandspejl i takt med vind og vejr

Pladsen har et usædvanligt springvand med 2.475 vanddyser, som hver kan sende en vandstråle op til 2 meter op i luften. Vandsøjlerne ligger i lange striber hen over pladsen og er fordelt på i alt 540 meter. Pladsen fremstår derfor som en stor vandfontæneder giver en rislende lyd når vandet springer. De lodrette vandstråler danner vægge og inddeler samtidig pladsen. Vandvæggene afbrydes og tændes i samspil med vind og vejr og er styret af et avanceret computersystem som får vandet til at skifte mønstre henover dagen og regulerer vandsøjlernes højde. Blæser det meget er vandsøjlerne lavere for at undgå, at folk får våde sko på vej henover pladsen. Byrummet byder derved på en ny oplevelse, hver gang man kigger forbi.

Et stort spejlbassin reflekterer himlens skiftende skybilleder, mennesker der passerer forbi og viser samtidig et udsnit af den omgivende arkitektur. Når natten falder på belyses vandspejlet med svagt fiberlys, der skifter mellem en turkis og grønlig farve. Det let sitrende lys forvandler byrummet i SLAs ånd og skaber følelsen af et trygt byrum.