Værnedamsvej: Københavnernes lille Paris

Byrum

800
Maria Sattrup CMC

Det summer på Værnedamsvej. Københavnerne hænger ud, handler ind, spiser croque madame og drikker vin.

Værnedamsvej er Københavns hyggeligste gade. Det er bestemt ikke ren kulisse. Det er en rigtig indkøbsgade. Ligesom i Paris. Der er fiskehandler, slagter, blomsterbutik og ostebiks. Der er franske caféer, vinbarer, kaffebarer og delikatesser. Og så er der det populære mødested Granola, hvor barnevognene stimler sammen foran, og københavnerslænget mødes om aften til talks og dj-set. Førende designerbrands har også spottet værdien i Værnedamsvej. Derfor er blandt andet luksussæben Aesop rykket ind i gaden, og populære danske modebrands som Ganni, Mads Nørgaard og Soulland ligger lige om hjørnet.  

Vi vil have kaos

Værnedamsvej er delt på midten mellem to kommuner: København og Frederiksberg. På den 190 meter smalle vej kører cirka 2000 biler igennem i begge retninger hver dag. I 2013 gik de to kommuner sammen om at fremlægge 5 forslag til at gøre gaden mindre trafikeret og mere gå- og cykelvenlig. Men det ville de lokale og de erhvervsdrivende ikke gå med til. Hellere bilos og kaos end butiksdød og forfladigelse. Efter flere års debat og borgerhøringer blev det besluttet at lade Værnedamsvej være, som den er. Charmerende og kaotisk – blot med lidt mere plads til cykelparkering. 

Lokalt hjertebarn

De lokale kom på banen igen, da der opstod byggeplaner på grunden for den franske skole, Prins Henriks Skole, som har været med til at give gaden navnet ”lille Paris”. Skolen er vokset ud af bygningen og flytter i 2021. Skolens grund er i dag købt af en amerikansk kapitalfond, som ønskede at bygge tæt og højt. Der var blandt andet planer om et nyt hotel og underjordisk parkering. Men nej nej nej lød det igen fra de lokale borgere. De dannede foreningen Bæredygtigt Frederiksberg og slog et slag for, at det eksisterende byggeri bør udnyttes fremfor at bygge nyt og stort. Igen har politikerne lyttet, og der ventes nu på nye planer. 

Fakta

  • Gaden er opkaldt efter Werner Dam ─ en tysk lejesoldat, som i begyndelsen af 1700-tallet åbnede et værtshus på hjørnet af Vesterbrogade.
  • Op igennem 1800-tallet var gaden kendt som slagtergaden på grund af dens mange slagterier. I dag er der kun en slagter tilbage i gaden.
  • På et hverdagsdøgn kører ca. 6.500 cykler og knallerter igennem Værnedamsvej og cirka 2.000 biler.
  • Værnedamsvej er ofte fremhævet som en must see-destination for turister i København: https://www.theguardian.com/travel/2014/jul/19/copenhagen-city-guide-day-in-vesterbro

 

I nærheden

Ikke langt fra Værnedamsvej ligger vel nok Københavns smukkeste gade, Frederiksberg Allé. Her kan du gøre ophold på Sankt Thomas Plads, eller fortsætte af alléen til det nye Madkulturenshus tegnet af COBE ved Frederiksberg Allé metrostation. 

Hvis du holder af teater kan både Aveny T og Betty Nansens Teatret anbefales, begge holder til længere nede af Frederiksberg Allé. 

Sted

København, Vesterbro

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.

Udforsk byen

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app kan du udforske byen på egen hånd.