Guidernes København

Hver uge kan du tage med vores guider ud og blive klogere på Københavns arkitektur. Men hvad er egentlig guidernes egne favoritsteder i byen? Vi har talt med Ingelise, Camilla og Mathias.

Ingelise

Jeg synes, at alle skal tage rundt i Frederiksstaden. Området har en charmerende og imponerende parisisk ånd, som man især oplever, når man går en tur i området søndag formiddag, hvor byen er ved at vågne. Det er en historisk storby af den bedste slags.

For tiden sker der også en meget positiv udvikling i Ørestad Syd. Det er totalt overset. Hele fortællingen om Ørestad med de lige boulevarder og enkeltstående matrikler på linje overser den forandring, der er ved at ske i Ørestads sydligste del. Efter et byggestop i slut 00’erne pga. finanskrisen blev Ørestad Syd gentænkt, og resultatet er ikke til at tage fejl af. En ny bydel i mindre skala, tæt bebygget og med fokus på bæredygtige løsninger er ved at skyde op. Her oplever man, at de mange erfaringer fra 00’ernes hurtige arkitektur gør Ørestad Syd til en ny bydel i menneskelig skala – med stisystemer, små pladser, og hvor sportsarealer og institutioner bliver integreret i boligområdet. Det er helt klart et besøg værd! Du skal bare tage Metroen til Ørestad Station og gå hele vejen ned til 8-tallet i den sydligste ende.

Camilla

Det er altid en fornøjelse at spadsere igennem Middelalderbyen og opleve de skæve bindingsværkshuse, ujævne brosten og rester af hejseværk på facaderne. Det er som en lille tidslomme, der fortæller historier om dengang København blot var en lille købstad.

En bygning som man kun kan lægge mærke til, men som er ret overset, er den farvestrålende Palads bygning ved Vesterport. Palads er ikke nødvendigvis den smukkeste arkitektur i byen, men jeg mener, at den har en stor kulturel betydning, som vi bør værne om.

Ofelia Plads er et andet sted, som jeg klart kan anbefale. Det er en nyere plads ved siden af Skuespilhuset i Københavns havn, og som hele tiden byder på spændende events. Pladsen, der er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, er stor og åben og skaber derfor fantastisk mulighed for at nyde udsigten til hele havnen. Jeg er vild med den måde, broen skråner ned mod vandet, så man kommer helt tæt på bølgerne og den hårde vind for enden. ,

Mathias

Jeg elsker bygninger, som udfordrer vores forståelse af, hvad arkitektur kan. På mine ture som guide har ingen bygning hævet flere øjenbryn end Konditaget Lüders, der troner på toppen af et parkeringshus i Nordhavn. I stedet for bare at være et parkeringshus, er der her også at tale om både en dagligvareforretning, en elegant genbrugsstation og en sportsplads som tag.

Hvis du er i Carlsberg Byen, så tag et smut forbi Lagerkælder 3. Bygningen er tegnet af Svenn Eske Kristiansen og opført i 1969 som lagerkælder for 6 mio. liter øl ved siden af Dipylontårnet. Bygningen er i dag midt i en ombygning til hotel, men dens betydning for området afspejles tydeligt i udformningen af de nye omkringliggende byggerier, der finder tydelig inspiration i den gamle lagerkælder. Bygningen må være en af verdens smukkeste lagerbygninger.

Når du bevæger dig rundt i København, vil jeg generelt sige, at der er én ting, du skal lægge særligt mærke til: Mursten, mursten, mursten. De er virkelig med til at gøre Københavns arkitektur særligt københavnsk. Vi elsker dem! I stedet for at gå en tur på Strøget og kigge på vinduer, burde man tage en tur langs Wildersgade på Christianshavn og kigge på mursten.