Parcelhus

800
Photo: Per Munkgaard Thorsen, Arkitekturbilleder.dk

Parcelhuset er også i dag danskernes foretrukne boform. Byggeboomet i 1960’erne og 1970’erne er siden hen blevet kritiseret, men i dag får parcelhuset endnu en renæssance.

Måske er du selv vokset op i et parcelhus? Eller også kender du en der er? Over halvdelen af danskerne benytter denne boligform, som opstod allerede omkring 1860.

Et voksende offentligt engagement i boligproblemet, og en fortsat industrialisering af samfundet, gjorde det muligt for stadig flere mellemindkomster at erhverve eget hus i slutningen af det 19. århundrede.

Der blev for alvor sat skub i “småhusbyggeriet”, da staten i en periode på tyve år fra 1938 til 1958 gav mulighed for statslån, der især skulle hjælpe børnerige familier til bedre og sundere boliger. På den måde blev parcelhuset nærmest folkeeje og vandt frem både geografisk og socialt.

Særligt i perioden fra 1960’erne til 1970’erne boomer parcelhusbyggeriet, og halvdelen af den samlede parcelhusbestand opføres. I en periode hvor huspriserne steg, og regeringen sørgede for store skattefordele, blev det en god forretning at være husejer.

I 70’erne debatteres livet i de store parcelhusområder, og nogle peger kritisk på behovet for en bedre byplanlægning. Parcelhusene blev sammen med de kolossale store og meget ens områder de lå på, betegnet som identitetsløse og fremmedgørende.

På trods af energikrise og kritik af parcelhusområderne fortsatte danskerne i stor stil med at flytte i eget parcelhus i forstæderne. I disse år er en ny tendens opstået inden for parcelhusbyggeriet: arkitekttegnede parcelhuse af en række nye typehusfirmaer.

Ordforklaring:
Parcel: Parcellen er et udparcelleret jordstykke.

Parcelhus, Bakkedal
Photo: Per Munkgaard Thorsen, Arkitekturbilleder.dk

Udforsk byen med vores app

Hvor godt kender du egentlig København? De skjulte fortællinger og sjove detaljer? Med vores gratis app har du altid en god guide ved hånden.