Vikingetid
Vikingetid er perioden fra omkring år 800 til 1000. Vikingerne er i dag mest kendt for deres fantastiske skibe og deres handels- og erobringstogter til bl.a. England, Frankrig og måske Amerika. De skibe man kender i dag, vidner om, at vikingerne var dygtige håndværkere. De havde en fint udviklet bygningsteknologisk tradition, der var blevet udviklet igennem generationer, og som var fundamentet for deres rejser.
Vikingerne var ikke kun dygtige skibsbyggere, de kunne også bygge markante boliger og forsvarsværker. Desværre er der ikke så meget bevaret arkitektur tilbage fra vikingetiden, men ligesom fra forhistorisk tid, kan man enkelte steder i det danske landskab se spor efter deres konstruktioner.
Karakteristiske træk
De mest markante bygningsværker fra vikingetiden, som vi kender i dag, er de store ringborge Aggersborg og Fyrkat i Jylland, Nonnebakken på Fyn og Trelleborg på Sjælland.
Vikingeborgene er helt særlige i både dansk og international arkitekturhistorie. De er formentlig blevet benyttet som trænings- og opsamlingslejre for togter mod England. Alle ringborgene er bygget omkring år 980 af mænd, der tilhørte overklassen i Danmark.
Den anlægsteknik, som man har benyttet, er helt særlig for den tid. Opbygningen er geometrisk – inden for cirkulære jordvolde er veje og huse placeret. Ringborgene blev placeret på strategisk vigtige steder i landskabet og tæt på en form for vandløb, så man kunne sejle dertil og samtidig nemmere gardere sig mod angreb fra fjenden. F.eks. er Trelleborg placeret på et lille næs mellem to åers sammenløb.
Planlægningen af ringborgene var meget formel. Man indordnede sig under strengt geometriske regler, hvor symmetri og akser var vigtige, og man tog knap så meget hensyn til, hvordan landskabet så ud lige der, hvor man byggede borgen.
Fyrkat
Fyrkat var den mindste af de danske ringborge med en diameter på 120 meter. Inde i selve borgen var der plads til 4 langhuse i hvert af de fire kvarterer. Uden for volden lå en kirkegård. Voldene omkring borgen og langhusene var lavet af jord og græstørv. For at gøre volden mere modstandsdygtig i en kampsituation blev den forstærket med træ.
I 1985 lavede man en rekonstruktion af et hus fra Fyrkat. Som man kan se på billedet, har bygningen en meget speciel form, som gør at den er aerodynamisk. Hvis man forestiller sig, at den bliver vendt på hovedet og sat i vandet, bliver det krumme tag til skibets køl. Vikingerne genbrugte altså deres viden fra skibsbyggeriet i husbyggeriet, eller måske var det i virkeligheden omvendt.
Huset her var 28,5 m langt og 7,5 m bred på midten. Selve huset var opdelt i tre rum, der havde forskellige funktioner. I midten af huset lå en stor hal og på hver sin side af hallen, er der et gavlrum, der har direkte udgang til det fri.