Utzons 100 år fejres med udstilling i DAC

Pressemeddelelse

København
24. oktober 2018

Kontakt

Pressefotos

Download pressefotos her.

Jørn Utzon ville være fyldt 100 år i år. Dansk Arkitektur Center (DAC) fejrer den runde dag med soloudstillingen Jørn Utzon – Horisont i Guldgalleriet i samarbejde med Utzon Center i Aalborg. Udstillingen går helt tæt på en af de mest betydningsfulde danske arkitekter i det 20. århundrede og dykker ned i både byggede og aldrig realiserede værker i hele verden samt den inspiration, Utzon hentede på rejser ude i verden såvel som i naturen herhjemme.

Jørn Utzon (1918-2008) ville være fyldt 100 år i april i år. Det fejrer Dansk Arkitektur Center (DAC) med udstillingen Jørn Utzon – Horisontskabt i samarbejde med Utzon Center i Aalborg fra den 7. november 2018 til den 3. marts 2019. Udstillingen hylder en enestående arkitekt, hvis navn er kendt såvel herhjemme, som ude i den store verden.

Utzon havde en enestående evne til at se og lære af verden omkring sig og til at omsætte de indtryk til sin egen særegne arkitektur. Han fandt inspiration i alt fra den fredsommelige livsstil hos oprindelige folkeslag, bøgeskoven, en grottehule, en ørkenby til drivende skyer på himlen. Den nysgerrighed, iderigdom og ikke mindst de mesterlige bygningsværker, der kom ud af det, hylder DAC i udstillingen Jørn Utzon – Horisont.

”Jørn Utzon satte altid mennesket i centrum – både når han byggede store projekter ude i verden som Parlamentet i Kuwait, og når han byggede familiehuse hjemme i Danmark. Utzon havde en unik evne til at se verden og omsætte den til humanistisk arkitektur af høj kvalitet, og netop derfor er udstillingen et godt eksempel på arkitekturens indflydelse på menneskers livskvalitet,” siger Tanya Lindkvist, programchef i DAC.

Ove Arup and the Philosophy of Total Design

12. oktober 2018 – 17. februar 2019 i Udstillingsforum, DAC

Ove Arup står for ingeniørkunst i verdensklasse. Via original tegninger, prototyper, testmodeller, film og eksperimenterende installationer giver DAC dig et kig bag facaden på ikoniske byggerier som Sydney Opera House og Centre Pompidou i Paris. Udstillingen er udviklet i samarbejde med Victoria and Albert Museum.

Rejser ud i verden for at hente inspiration

Allerede som ung er Jørn Utzon et udendørsmenneske og en eventyrer, der elsker at sejle, gå på jagt og campere i det svenske Øland. Utzons første store rejse går til Marokko i 1947. Her vandrer han sammen med nomader langs Atlasbjergenes fod for at opleve regionens oprindelige arkitektur. Mødet med de jordstampede landsbyer, der lå som sandslotte i ørkenlandskabet, sætter dybe spor i hans videre arbejde.

“Jørn Utzon havde en enestående evne til at tage sine indtryk fra hele verden og forme dem til en arkitektur, som tog udgangspunkt i det enkelte menneske. Hidtil har han været anset som en arkitekt rundet af en nordisk tradition, men i langt højere grad var han en af de første reelle globale arkitekter, der så hele verden som sit hjem. Netop derfor kan han i dag betragtes som den største danske arkitekt i det 20. århundrede med internationalt betydningsfulde byggerier med nærmest arkaiske almengyldige kvaliteter,” siger Lasse Andersson kreativ direktør i Utzon Center.

I 1949 går turen til Mexico. Her forelsker han sig i Aztekerne og Mayaindianernes tempel-platforme. Utzon bruger måneder på at studere ruinerne og er især inspireret af, hvordan platformene under templerne er tilpasset deres omgivelser og udstråler styrke på trods af deres enkelhed. Ved hjælp af store trapper, der rejser sig dramatisk over regnskoven, havde lokalbefolkningen i Utzons øjne” pludselig opnået en ny dimension i livet, værdig til deres hengivenhed over for deres guder.”

Platformen bliver et hovedtræk i mange af Utzons senere bygninger. Han bruger platformen som et forsøg på at skabe rum til åndelig storhed. Det er Operahuset i Sydney (1956-1966) et fantastisk eksempel på. I princippet er det bygget som et tempel for scenekunst, placeret på et stort plateau, der løfter gæsterne ud af mylderet i byen og ind i en ny verden.

I årene efter følger rejser til lande så fjerne og forskellige som Amerika, Kina, Japan, Nepal, Indien, Iran og den spanske ø Mallorca. Igennem hele livet er Jørn Utzon en nysgerrig, idealistisk og poetisk arkitekthjerne på rejse i verden.

Jørn Utzon – Horisont

7. november 2018 – 3. marts 2019 i Guldgalleriet, DAC

I 2018 ville Jørn Utzon være fyldt 100 år. Det fejrer DAC med en udstilling i samarbejde med Utzon Center, der viser, hvordan Utzons oplevelser med fremmede kulturer farvede hans syn på arkitektur og satte rammen for nogle af hans mest ikoniske bygninger.

Efterår og vinter i pionerernes fodspor

Dette efterår sætter DAC fokus på to af de største pionerer inden for arkitektur og ingeniørkunst; Jørn Utzon og Ove Arup. Til fælles har de intet mindre end en af verdens mest kendte bygninger, Sydney Opera House. Efteråret og vinteren igennem kan gæster i DAC få et unikt indblik i fantastiske bygningsværker og unikke måder at bygge på – og ikke mindst et kig ind i de to unikke og kreative hjerner bag.

Folkelig og festlig fejring af Jørn Utzons 100 års fødselsdag i DAC

Jørn Utzon ville være fyldt 100 år den 9. april i år. DAC fejrer den runde dag med manér i forbindelse med åbningen af Jørn Utzon – Horisonti Guldgalleriet og inviterer store og små Utzon-fans til kaffe, kage og portvin den 7. november klokken 16-18.

Det er gratis at deltage og billetter bookes her

Fakta om efterårets udstillinger i DAC

Begge udstillinger vises i Dansk Arkitektur Center i BLOX, Bryghuspladsen 10, 1473 København K.
Entré voksne 110 kr., studerende 85 kr., børn og unge under 18 år gratis. Gratis med DAC Årskort.

Kreditering

Jørn Utzon – Horisont er udviklet og designet af Utzon Center i Aalborg som led i fejringen af hundredeåret for Jørn Utzon. Udstillingen i Dansk Arkitektur Center er en bearbejdet version skabt i samarbejde mellem DAC og Utzon Center. Udstillingen er støttet af Realdania og Kvadrat.

Alle interviews med arkitekterne i udstillingen er udviklet i samarbejde mellem Utzon Center og Louisiana Channel og kan ses på Louisiana Channel.