Forladte steder

Udstillingsperiode

14. juli - 11. september 2016

De besøgende kunne tage med på en fascinerende opdagelsesrejse i verdens forladte bygninger og steder, da vi viste fotoudstillingen ‘Forladte steder’ med udvalgte billeder af de to danske Urban Explorers Jan Elhøj og Morten Kirckhoff.

Gennem de sidste 6 år har de to Urban Explorers Jan Elhøj og Morten Kirckhoff besøgt mere end 1000 forladte steder i verden og dokumenteret deres besøg. De spektakulære billeder af arkitektur helt forladt af mennesker, er blevet til tre omtalte fotobøger med billeder fra deres rejser rundt omkring i verden.

Arkitektur handler om at skabe rammer for menneskers liv og oplevelser. Arkitektur, byrum og landskabet omkring os påvirker vores liv, men der er også en påvirkning den anden vej. Bygninger får liv via de mennesker der bor eller arbejder der, og byrum og landskaber får funktion via de mennesker der tager dem i brug. Men hvad sker der, når det menneskelige komponent forsvinder og arkitektur, byrum eller hele landskaber bliver forladte?

De fleste af os har i barndommen været på ekspeditioner til forladte steder, og opdaget tilgroede haver, tomme huse, nedlagte fabrikker, eller øde bydele. En lille gruppe mennesker kaldet Urban Explorers har taget barndommens ekspeditioner med sig ind i voksenlivet. Som en slags opdagelsesrejsende opsøger de steder, der normalt ikke er tilgængelige. Med afsæt i kodekset: “take nothing but pictures, leave nothing but footprints”, opdager, dokumenterer og kortlægger de glemte, ofte tomme og til dels hemmelige steder.

Til udstillingen var der udvalgt billeder under tre kategorier ‘Storhed og fald’, ‘Hjem kære hjem’ og ‘Fra udvikling til afvikling’.