Livet i Kinas kæmpebyer

Foto af: Niels Bjørn

Udstillingsperiode

25. februar - 8. maj 2016

Kurateret af

‘Livet i Kinas Kæmpebyer’ var udviklet og kurateret af Niels Bjørn i samarbejde med Dansk Arkitektur Center.

Støttet af

Projektet var støttet af Realdania, Colorgruppen og FUJI film.

Besøgende kunne tage med på en øjenåbnende rejse til Kina og opleve de store kontraster mellem Kinas kæmpebyer og det hverdagsliv, som leves på gadeplan.

I Kina opføres nye storbyer med lynets hast og eksisterende byer vokser til størrelser, som kan være svære at begribe. Eksempelvis har den kinesiske regering proklameret, at Beijing skal vokse sammen med to andre byer til en kæmpeby med i alt 130 millioner indbyggere. I takt med den hastige urbanisering og byudvikling stiger luftforureningen og folkesundheden belastes.

Hvordan er det at leve i Kinas kæmpebyer under så ekstreme forhold? Hvordan tager hverdagslivet sig ud for den almindelige kineser, hvor alt er nyt – bygninger, veje og naboer? Fotograf og formand for Tænketanken Urban, Niels Bjørn, har besøgt fem kinesiske kæmpebyer, hvor han har dokumenteret livet, hverdagen og mennesket midt i den gigantiske by.

Udstillingen inviterede dig ind i den almindelige kinesers verden gennem film, lyd og fotos af gamle og nye byområder, forskellige boligkvarterer samt livet på pladser og i parker, som var med til at skildre kinesernes aktiviteter og adfærd.

Niels Bjørn har været stærkt optaget af kinesisk byplanlægning siden han i 2007 var på forskningsophold i Hong Kong. Siden har han rejst rundt med sit kamera til fem kinesiske byer (Chongqing, Guangzhou, Hongkong, Chengdu og Beijing), som alle varierer i geografi, klima samt økonomisk og politisk betydning. Tilsammen fortalte de en historie om, hvordan de kinesiske storbyer udvikler sig, og hvad det medfører af samfundsmæssig og social forandring.