Harpa –

Reykjavik koncertsal og konferencecenter

Udstillingsperiode

14. maj - 9. juni 2013

I 2013 gik Mies van der Rohe-prisen til teamet Henning Larsen Architects, islandske Batteriið Arkitekter og Studio Olafur Eliasson for ‘Harpa – Reykjavik Koncertsal og Konferencecenter’. Dansk Arkitektur Center fejrede prishædringen med en miniudstilling om Harpa.

Harpa åbnede i august 2011 og har siden gentagende gange modtaget international hæder. Med Mies van der Rohe-prisen 2013 bliver Harpa det første værk af danske arkitekter, der får tildelt EU’s officielle pris for moderne arkitektur.

Harpa kunne opleves på Dansk Arkitektur Centers miniudstilling, hvor modeller og billeder af den prishædrede bygning var udstillet.

Et spil mellem refleksion og transparens

Med sin placering i Reykjaviks østhavn lyser ‘Harpa – Koncertsal og Konferencecenter’ op som en stor glasskulptur, der reflekterer himlen, havet og Reykjaviks pulserende liv.

Facaden mod syd er skabt af Studio Olafur Eliasson i samarbejde med Henning Larsen Architects og består af mere end 1.000 tolv-sidede moduler af glas og stål, som Olafur Eliasson kalder “quasi-bricks”.

Med modulerne bliver lys og transparens nøgleelementer i byggeriet. Afhængigt af vejrforhold og tidspunkt på dagen vil spillet mellem refleksion og transparens ændre sig, hvorved lysets betydning for vores opfattelse af bygningen fremhæves. Det geometriske princip i det tredimensionelle facadeelement er inspireret af de krystallinske basaltsøjler, der er karakteristiske for Island.

Byen tilbage til havet

Koncerthuset er del af en større masterplan for området omkring Reykjaviks østhavn, der skal bringe byen tilbage til havet. Harpa vender sig mod Reykjavik, og det har været en arkitektonisk hovedpointe, at foyeren skulle kobles til byrummet, så by og bygning kunne berige hinanden.

Den 28.000 m2 store bygning rummer fire sale og mødelokaler. Den store sal har plads til et publikum på op til 1.800 personer og har en akustik i verdensklasse.

Mies van der Rohe-prisen uddeles af Mies van der Rohe-stiftelsen og Europa-Kommisionen. Den blev uddelt første gang i 1987 og finansieres af EU’s kulturprogram i samarbejde med Mies van der Rohe-stiftelsen. Prisen uddeles hvert andet år. I alt blev 335 værker fra 37 europæiske lande indstillet til prisen i 2013. Vinderen blev udvalgt af en international jury.

Den officielle prisoverrækkelse fandt sted den 7. juni 2013 i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona, Spanien.